Για μία θέση στις φοιτητικές εστίες

Τελευταία ενημέρωση: 14:46

 

Μία θέση στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα διεκδικήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι πρωτοετείς φοιτητές, για να “στεγάσουν” τη φοιτητική τους ζωή σε έναν χώρο εννέα τετραγωνικών μέτρων με κρεβάτι, ντουλάπα και νιπτήρα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων ξεκίνησε και η υποβολή των αιτήσεων που θα συνεχιστεί ως τις 20 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον υπεύθυνο διεύθυνσης των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, Σάββα Φιλιππίδη -μέχρι στιγμής- έχουν κατατεθεί μόλις 18 αιτήσεις πρωτοετών φοιτητών και 91 από φοιτητές παλαιότερων ετών, οι οποίοι ωστόσο καταλαμβάνουν μόνο το 10% των κενών θέσεων.

 

Η μέχρι πρότινος υπεύθυνη διεύθυνσης των φοιτητικών εστιών και νυν υπεύθυνη επιμελητείας της Α' Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης, Έλλη Ψωμοπούλου, διευκρινίζει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι οι θέσεις που υπάρχουν στις φοιτητικές εστίες είναι συνολικά 1.500, ωστόσο κάθε χρόνο οι διαθέσιμες θέσεις προκύπτουν από όσους αποχωρούν από το πανεπιστήμιο παίρνοντας το πτυχίο τους.

 

“Οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες που διαμένουν στις εστίες είναι παλαιότερων ετών. Κάθε χρόνο μπαίνουν περίπου 300 με 400 νέα άτομα στις εστίες και ο αριθμός αυτός προκύπτει από όσους αποχωρούν. Φέτος εκτιμάται ότι είναι διαθέσιμες -μέχρι στιγμής- 100 κλίνες, ενώ ο αριθμός αυξάνεται σταδιακά καθώς παλιοί φοιτητές φεύγουν μέχρι τον Απρίλιο και έρχονται νέοι” λέει χαρακτηριστικά.

 

Δεδομένης, άλλωστε, της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει ότι θα περίμενε να είναι μεγαλύτερη η ζήτηση για μία θέση στις φοιτητικές εστίες, όμως αναφέρει ότι είναι ακόμη νωρίς καθώς βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο της κατάθεσης των αιτήσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Φιλιππίδης εκτιμά ότι “όσο υπάρχει η οικονομική κρίση, είναι πολλοί εκείνοι οι φοιτητές που παρότι έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο δεν έρχονται καν στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος των σπουδών. Εκτός από το δωμάτιο, υπάρχουν και τα έξοδα διαβίωσης και είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, λειτουργούν τρεις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο “Εγνατία”, στην οδό Λέοντος Σοφού. Στις εστίες λειτουργεί εστιατόριο που καλύπτει τη σίτιση όλων των δικαιούχων φοιτητών ενώ επίσης σε κάθε φοιτητική εστία λειτουργούν επίσης αναγνωστήριο καφετέρια και αίθουσα υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Π. Γιούλτση


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana