«Η Ελλάδα να επενδύσει στους αθλητές της»

Τελευταία ενημέρωση: 20:08

 

Το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470, μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πανηγύρισαν στο Ρίο οι «χάλκινοι» Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με την ολοκλήρωση της medal race στα 470 Ανδρών. Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο. Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν... πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014. Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά την εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη. 

Στις πρώτες τους δηλώσεις μετά την medal race, οι δύο ιστιοπλόοι, εξήραν την ελληνική ψυχή, έδωσαν υπόσχεση για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, ενώ έκαναν λόγο για δικαίωση των κόπων τους και της δουλειάς τους.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολος αγώνας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον Αυστραλό πίσω μας, παλέψαμε όσο μπορούσαμε δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, αλλά τελικά μας πέρασε και μείναμε τελευταίοι. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Αυστραλός είναι χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και πέντε φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς τώρα πια. Αισθανόμαστε περήφανοι, είναι η δικαίωση μιας δουλειάς που είχε πολύ κόπο και προγραμματισμό. Με τον Παναγιώτη είμαστε πάνω απ` όλα φίλοι και μετά συνεργάτες γι` αυτό πάμε μπροστά. Να τονίσω ότι η ψυχή των Ελλήνων είναι μεγάλη», είπε ο Παύλος Καγιαλής για να αποκαλύψει ότι... «Είχαμε πει πως θα σταματήσουμε όταν χάσαμε τη πρόκριση για το Λονδίνο. Αλλά πεισμώσαμε και καταφέραμε να πάρουμε το μετάλλιο εδώ. Με τον Παναγιώτη αρχίσαμε αυτή τη διαδρομή πριν από 8 χρόνια και ενώ πριν είμασταν αντίπαλοι. Ο κόσμος πρέπει να μας στηρίζει για να συνεχίσουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στους αθλητές της».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μάντης, δήλωσε: «Στη τελευταία σημαδούρα είχαμε και εμείς μια άτυχη στιγμή. Όμως, πετύχαμε το στόχο μας και συνεχίζουμε δυνατά για το μέλλον. Τρώγωντας ανοίγει η όρεξη πλέον θέλουμε και άλλα μετάλλια. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Είμαστε περήφανοι. Έχουμε λείψει πολύ από τα σπίτια μας. Οι δικοί μας άνθρωποι το ξέρουν αυτό. Βρεθήκαμε να διεκδικούμε το ασημένιο και το παλέψαμε μέχρι την τελευταία σημαδούρα όπου δεν τα καταφέραμε. Στόχος μας ήταν το μετάλλιο. Τα τελευταία χρόνια αφήσαμε αγώνες για να είμαστε εδώ. Είχαμε κάνει δεύτερο σπίτι μας το Ρίο για να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Είμαστε αγαπημένοι και πάμε τη βάρκα μας μπροστά».

Το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο πρόσθεσε το πέμπτο μετάλλιο στην τροπαιοθήκη της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, είχε την εξής διαδρομή μέχρι την medal race και την «αναρρίχηση» τους στο τρίτο σκαλί του βάθρου (σ.σ. «έσβησαν» την 13η θέση της 5ης ιστιοδρομίας):

ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΕΣ

10η MEDAL RACE
9 3 1 5 13 9 5 2 2 2 10

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ

Η ιστιοπλοΐα μπήκε στη ζωή του Παναγιώτη Μάντη στην ηλικία των 8 ετών, με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο των Τζιτζιφιών Καλλιθέας να τον βάζει για πρώτη φορά σε σκάφος, στην κατηγορία των μικρών, όπου κατάφερε να κερδίσει πολλά μετάλλια. Το 1994 πήρε μεταγραφή στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιώς και μετά την κατηγορία των Optimist ασχολήθηκε με τα 420, με τα οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Το 2001 άρχισε να ασχολείται με την Ολυμπιακή κατηγορία των 470, με τα οποία χάραξε... γραμμή για μία σπουδαία καριέρα πλούσια σε διακρίσεις μέχρι τη σημερινή κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Είχε προηγηθεί βέβαια η τρίτη θέση που είχε καταλάβει μαζί με τον Παύλο Καγιαλή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2013 και 2014. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470

ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.: 30/9/1981, ΑΘΗΝΑ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.70 - 63κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ι.Ο. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΠΠ Ν.Α. 2001 - 2002 (470), 5ος ΕΠ Ν.Α. 2002 (470), 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ

Το ταλέντο του Παύλου Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα έγινε διακριτό στην ηλικία των 7 ετών, όταν και έκανε τα πρώτα του βήματα στο ιστιοπλοϊκό όμιλο του Πόρτο Καρρά στην κατηγορία των Optimist. Γρήγορα ενσωματώθηκε στην Εθνική Ομάδα και συγκεκριμένα στα 12 του χρόνια, έχοντας προχωρήσει στις κατηγορίες των 420 και 470 με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Θεσσαλονίκης. Οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των 470 Νέων Ανδρών, ενώ το 2003 μεταπήδησε στην Αθήνα για να έχει πιο έντονες προπονήσεις. Σήμερα ανήκει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Βουλιαγμένης, έχοντας πανηγυρίσει με τον Μάντη τις τρίτες θέσεις στα Παγκόσμια του 2013 και 2014 και φυσικά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Ρίο. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470

ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14/7/84, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.84 - 74κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ν.Ο. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΕΦΑΑ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΕΠ 2010, 2ος ΕΠ 2015, 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ

 

«Η κορυφαία ολυμπιακή διάκριση και επιτυχία σας, πανάξιος καρπός του συνδυασμού των επίπονων προσωπικών προσπαθειών σας και του υψηλού ήθους σας, ας είναι διαρκής ούριος άνεμος «στα πανιά σας» τόσο για την περαιτέρω αθλητική σας πορεία όσο και κατά την μετέπειτα εν γένει σταδιοδρομία σας. Θερμά συγχαρητήρια» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα  στον Παναγιώτη Μάντη και τον Παύλο Καγιαλή  για τη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα  στη medal race των 470 ανδρών. 

«Συγχαρητήρια στο ελληνικό πλήρωμα για την κατάκτηση του Χάλκινου! Συγχαρητήρια Π. Μάντη και Π. Καγιαλή», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στο twitter, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
«Το 5ο μετάλλιο χάρισαν απόψε στην Ελλάδα οι Παναγιώτης Μάντης/Παύλος Καγιαλής στην κατηγορία των 470 της ιστιοπλοΐας των ανδρών, γράφοντας με τη σειρά τους τη δική τους "χρυσή σελίδα" στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Το ελληνικό πλήρωμα συνέχισε τη μεγάλη παράδοση που έχει η χώρα μας στο απαιτητικό και επίπονο άθλημα της ιστιοπλοΐας, που διαχρονικά μας χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις, επιβεβαιώνοντας την αγάπη του λαού μας για τη θάλασσα και τα θαλάσσια αθλήματα. 
Οι Έλληνες αθλητές της ιστιοπλοΐας διακρίθηκαν στο Ρίο δίνοντας ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο πως η Ελλάδα ανθίσταται στις δυσκολίες με επιμονή, αφοσίωση και σκληρή δουλειά. 
Είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες τους αλλά και για τις απλές συμμετοχές τους, καθώς όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής μας εκπροσωπούν επάξια.
Θερμά συγχαρητήρια στους ιστιοπλόους μας, τους προπονητές τους και την ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία για την τεράστια επιτυχία τους».


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana