Χρ. Βερναρδάκης: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης

Τελευταία ενημέρωση: 20:24

 

«Μπροστά μας έχουμε τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες: Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, η δεύτερη είναι εκείνη της συνταγματικής αναθεώρησης και η τρίτη το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, από το βήμα ημερίδας για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία. Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμμετοχικές διαδικασίες, ανοιχτής διαβούλευσης ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Βεβαίως η κυβέρνηση δεν ανοίγει μια διαβούλευση χωρίς γωνίες».

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι δεν μπορεί η απλή αναλογική να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην εφαρμόζεται στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλες τις δομές αντιπροσώπευσης, σχολίασε ότι το ζήτημα των περιορισμένων θητειών πρέπει να κατέλθει και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης ενώ υπογράμμισε ότι «η πρωτογενής εξουσία της κοινότητας επί των αιρετών θα πρέπει να επισφραγίζεται με το δικαίωμά τους να τους ανακαλεί μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών».

Σε επίπεδο συμμετοχικών θεσμών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι θεσμοί αυτοί, που ορίζονται στο κεντρικό πολιτικό σύστημα ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, περιλαμβάνουν τις λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα, επισήμανε ότι παρέχεται από το Σύνταγμα η δυνατότητα για την, κατόπιν εξουσιοδότησης προς την αυτοδιοίκηση έκδοση, κανονιστικών προτάσεων που αφορούν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, σημείωσε ότι η δομή της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αντανακλά τη διάκριση μεταξύ πόλης και υπαίθρου και υπογράμμισε ότι πρέπει να κυρωθεί το άρθρο 5 του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας και να εξεταστεί σοβαρά η επικύρωση του πρόσθετου πρωτοκόλλου του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας που αφορά το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις. Σε επίπεδο δημοσιονομικό σημείωσε ότι ένα τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού των ΟΤΑ πρέπει να αποδίδεται στην κοινότητα και να καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση σχολίασε ότι πρέπει να υπάρχει «μια τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με έμφαση στις δομές της άμεσης δημοκρατίας και με νέα εργαλεία άσκησής της, ουσιαστικοποίηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και μια άλλη γεωγράφηση και κατοχύρωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της πρόσβασης σε αυτά». Ο αντίλογος στα παραπάνω, όπως είπε, είναι ο γνωστός νεοφιλελευθερισμός που κινείται στη λογική του μικρότερου κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων.

Εξάλλου, για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας τόνισε: «θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στην καινοτομία, την εργασία και στη νέα γνώση και τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αποκτήσουν θετικό αντίκρισμα».

 Στόχος μας είναι εντός του 2017 να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό μέρος της μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης, τόνισε ο γγ του υπουργείου εσωτερικών, Κ. Πουλάκης

Στόχος μας είναι εντός του 2017 να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό μέρος της μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, από το βήμα ημερίδας για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία. Ο κ. Πουλάκης έκανε λόγο για μια από τις κορυφαίες κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι ο διάλογος ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και ανέφερε ότι μέχρι τώρα επισκέφθηκε 23 πόλεις στο πλαίσιο αυτό.

Για τη στάση της ΚΕΔΕ είπε ότι «έδειξε μια πολιτική που ήταν αντίθετη, τουλάχιστον ως προς το εκλογικό σύστημα, και αποχώρησε από τον διάλογο» και σημείωσε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν υπερβολικές και δεν εκφράζουν το σύνολο της αυτοδιοίκησης.

Για την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή, σχολίασε ότι ακούστηκε πως η κυβέρνηση εχθρεύεται την αυτοδιοίκηση ενώ για την απλή αναλογική ειπώθηκε πως θα προκαλέσει ακυβερνησία στους δήμους και πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναμοιράσει την τράπουλα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Απαντώντας στα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση τόλμησε να αντικαταστήσει τους κομματικά διορισμένους γενικούς γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων από τους συντονιστές που επιλέχτηκαν με αξιοκρατικό και διαφανή τρόπο από το ΑΣΕΠ, σχεδίασε τα έργα του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο ΕΣΠΑ μέσα από μια συνεργασία με την ίδια την αυτοδιοίκηση, επανέφερε στην υπηρεσία τους υπαλλήλους που με τρόπο οριζόντιο και αντισυνταγματικό είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έθεσε το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους δήμους με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και αναζητά λύση για τη συνολική και οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου της πληθώρας των συμβασιούχων που καλύπτουν, ωστόσο, πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κατηγόρησε, άλλωστε, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι μείωσαν τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ πάνω από 60%, «πάγωσαν» πλήρως τις προσλήψεις και διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις στους δήμους, ενώ χάραξαν τον αυτοδιοικητικό χάρτη με μοναδικό κριτήριο τα εκλογικά συμφέροντα και απέλυσαν εργαζόμενους ακόμα και σε κρίσιμους τομείς.

Π.Γ.

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana