Β. Αποστόλου: Ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει μέσα από την αγροτική καινοτομία

Τελευταία ενημέρωση: 12:15

 

Με τη φράση «ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει μέσα από τα χωράφια και την αγροτική καινοτομία», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου θέλησε να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα στοχεύοντας στην ενίσχυση των μονάδων του πρωτογενούς τομέα.

Εγκαινιάζοντας σήμερα το πρωί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν  τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον αγροτικό τομέα η οποία στηρίζεται ενεργειακά εξολοκλήρου στη γεωθερμία, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η λειτουργία της ανθοκομικής μονάδας «SelektaOne»στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα αισιοδοξίας ότι πλέον η ελληνική οικονομία περνάει σταδιακά σε περίοδο ανάκαμψης.

Η νέα επένδυση που υλοποιήθηκε στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας αφορά μια υπερσύγχρονη ανθοκομική μονάδα κάνοντας χρήση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού που αξιοποίησε και ανάπτυξε ο τοπικός δήμος μέσω του ΕΣΠΑ. Η λειτουργία της αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και ολόκληρης της Περιφέρεια Α.Μ.Θ.καθώς για πρώτη φορά μετά από  πάρα πολλά χρόνια ύπαρξης του γεωθερμικού πεδίου αυτό αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποδοτικό τρόπο δημιουργώντας πολλές και μεγάλες προοπτικές νέων επενδύσεων στην περιοχή, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Η εταιρεία «SelektaOne»προήλθε από τη συνένωση της γερμανικής εταιρίας «SELECTA ONE» και των ελληνικών εταιριών «ΑΓΡΟΧΟΥΜ ΑΕ» και «ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ». Η επένδυση που υλοποιήθηκε μέχρι στιγμής ανέρχεται στο ποσό των 7.000.000 € σε α΄ φάση καταλαμβάνοντας θερμοκήπια  συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων, ενώ η β΄ φάσητης επένδυσης περιλαμβάνει  την κατασκευήθερμοκηπίωνέκτασης 25 στρεμμάτων προϋπολογισμού 3.000.000 €.

Η επιχείρηση παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστικών ανθοκομικών φυταρίων με τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας και για πρώτη φορά σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου χρησιμοποιούνται τα θερμά νερά μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Νέστου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της όλης επένδυσης όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία καθώς όπως είπε υλοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιτυγχάνει τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η τεχνολογία και η τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται βασίζεται στην καινοτομία και την έρευνα, ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι καθαρά εξαγωγικός και εξωστρεφής στηρίζοντας σημαντικό το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Ο κ. Ευαγγέλου απευθυνόμενος στους Έλληνες και Γερμανούς επενδυτές τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα στηρίξει κάθε ανάλογη επιχειρηματική πρωτοβουλία και υπογράμμισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε στο νέο αναπτυξιακό νόμο να υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν ανθοκομικές μονάδες παρά τις όποιες ευρωπαϊκές απαγορεύσεις υπάρχουν.

Β. Λωλίδης


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana