"Καμπάνες του κόσμου"

Τελευταία ενημέρωση: 13:19

 

Ηχηρές και ιερές οι καμπάνες χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα έως σήμερα για πολλούς λόγους και με διαφορετικούς τρόπους σε αρκετούς πολιτισμούς. Καμπάνες από 20 χώρες, από τη Γκάνα και τη Βραζιλία ως την Ισπανία και την Ελλάδα, διαδραστική αφήγηση και εργαστήρια με πειραματισμό και παιχνίδι για παιδιά και ενήλικες συνθέτουν την έκθεση «Καμπάνες του Κόσμου», που διοργανώνει έως τις 14 Μαΐου το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2017 σε συνεργασία με το ΦΙΞ in art στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση είναι κομμάτι του «Περιπλανώμενου Μουσείου Πολιτισμών» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" η Εβίτα Σταύρου, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού συλλόγου "Αναζητητές Θεάτρου" ΦΙΞ in art.   

«Μας άρεσε πολύ η ιδέα να εξερευνήσουμε πώς αντηχούν οι καμπάνες στη ζωή μας, τι εκφράζουν, τι αντικατοπτρίζουν σε κάθε κοινότητα και κοινωνία» τόνισε.
Ο κάθε πολιτισμός χρησιμοποιεί τις καμπάνες διαφορετικά, αλλά έχουν κάτι ιερό για τους ανθρώπους, δήλωσε η Πετρίνα Βάσσου, η οποία οργάνωσε την έκθεση μαζί με τον μουσειολόγο Πεπ Μπελτράν Ραμίρεζ (Pep Beltran Ramirez) και μετέφρασε τη διαδραστική αφήγηση. 

Οι καμπάνες της έκθεσης είναι κατασκευασμένες από μέταλλα, ξύλο και κεραμικά και είναι τοποθετημένες σε ένα τραπέζι, γύρω από το οποίο οι επισκέπτες παρακολουθούν την αφήγηση, που είναι σαν παράσταση. 

Παεγιόφωνο, ένα μουσικό όργανο φτιαγμένο από ...τηγάνια για παέγια

Στα 40 εκθέματα περιλαμβάνεται το καμπανόφωνο, το οποίο θα μπορούσε να λέγεται και «παεγιόφωνο», καθώς αποτελείται από μεγάλα τηγάνια για παέγια και σε άλλο σημείο βρίσκονται οι κεραμικές διαβαθμισμένες καμπάνες. 

Οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν κυκλικά γύρω από το τραπέζι με τις καμπάνες, να τις κάνουν να ηχήσουν, να νιώσουν τη δόνησή τους στα χέρια τους, στο «παεγιόφωνο» και στα κουδουνάκια. Έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν, να ακούσουν τη διαδραστική αφήγηση για την ιστορία του κάθε εκθέματος και «να βρουν την εσωτερική φωνή» κάθε καμπάνας εξήγησε η κ. Σταύρου.

Μία καμπάνα, μία παιδική ευχή

Στο εργαστήριο για τα παιδιά που επισκέπτονται την έκθεση, το κάθε παιδί καλείται να ζωγραφίσει μία καμπάνα και έχει στο μυαλό του μία σκέψη, μία ευχή που θέλει να αντηχήσει σε όλο τον κόσμο. Όταν ολοκληρώνει τη σχεδίαση της καμπάνας, χτυπώντας την η σκέψη του, η ευχή του, αντηχεί στα πέρατα του κόσμου.  
Ως ένα από τα παλαιότερα ιδιόφωνα, τα μουσικά όργανα, η ηχοπαραγωγή των οποίων οφείλεται στη δόνηση του σώματός τους, η καμπάνα από την Αρχαία Κίνα διαδόθηκε σε όλη την Ασία και εισχώρησε σε όλες τις σύγχρονες θρησκείες. 

Σε κάποιες θρησκείες θεωρούνταν μουσικά όργανα των θεών, αντικείμενα που μπορούσαν να μεταφέρουν τη θέληση των θεών σε όλη τη γη, να φέρουν ειρήνη και ευτυχία και να διώχνουν τα κακά πνεύματα. 

Λόγω του δυνατού και ευχάριστου ήχου τους κατάφεραν να ενταχθούν στον τρόπο ζωής και να μεταφέρουν συναισθήματα, θλίψη, χαρά ή να προειδοποιούν για κίνδυνο. Οι επισκέψεις στην έκθεση «Καμπάνες του Κόσμου» γίνονται σε ομάδες των 20-25 ατόμων από Τρίτη 9/5 έως την Κυριακή 14/5 και το ωράριο λειτουργίας είναι 9:00 - 20:00.

Το «Περιπλανώμενο Μουσείο Πολιτισμών»

Η μουσειακή συλλογή «Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών» έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά».
Το «Περιπλανώμενο Μουσείο Πολιτισμών», περιλαμβάνει συλλογή από κούκλες κουκλοθεάτρου, συλλογή μουσικών οργάνων και συλλογή παιδικών παιχνιδιών απ΄ όλο τον κόσμο, ανέφερε η κ. Βάσσου. 

«Eίναι μια σύμπραξη του Φιξ in  Art με τον πολιτιστικό οργανισμό Sovint, που εδρεύει στην Βαλένθια, στο πλαίσιο της δράσης Sankofa. Θέλουμε μετά την έκθεση με τις καμπάνες να φέρουμε αρκετές από τις κινητές εκθέσεις του "Περιπλανώμενου Μουσείου" στη Θεσσαλονίκη για να έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με άλλους πολιτισμούς μέσα από αυτή την προσπάθεια» σημείωσε η κ.Σταύρου.

Από την πλευρά τους, η κ.Βάσσου εξήγησε ότι οι εκθέσεις του «Περιπλανώμενου Μουσείου των Πολιτισμών» είναι πάντα ανοιχτές. Δεν υπάρχει έκθεση κλειστή πίσω από προθήκη, οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν τα εκθέματα, να παίξουν με αυτά,  είναι πολύ πιο άμεση η επαφή και πάντοτε διοργανώνεται στο τέλος κάποιο εργαστήριο, για παιδιά και μεγάλους.

Κ.Γιαννίκη
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana