Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδης στο Εργατικό Κέντρο Έβρου

Τελευταία ενημέρωση: 08:29

 

Τις νέες ρυθμίσεις για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ, παρουσίασε χθες στο Εργατικό Κέντρο Έβρου ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, περιγράφοντας το μέχρι σήμερα καθεστώς το οποίο εκτιμά πως οδήγησε χιλιάδες οικιστών να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. 

«Δεν χαρίζουμε. Προσπαθούμε ν' αποτυπώσουμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους οικιστές και πως θα μπορούσε μέσω των νέων ρυθμίσεων να εισπράξει χρήματα και ο ΟΑΕΔ για ν' ασκήσει κοινωνική πολιτική», δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της παρουσίασης απόψε στο Εργατικό Κέντρο Έβρου, των νέων ρυθμίσεων για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νεφελούδης περιέγραψε το μέχρι σήμερα καθεστώς αναφέροντας πως από το 1954 και μετά ο τέως ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ, και ο τέως ΟΕΚ να έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τα 41 από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Περίπου 8.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα υποθηκευμένα σπίτια τους γιατί παρήλθε ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ οι δανειολήπτες έχουν φορτωθεί με δανειακές υποχρεώσεις επιπέδου 70-75% πάνω από τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον ΟΑΕΔ, που εκτιμά πως ποτέ δεν θα εισπραχθούν. Ειδικότερα στον Έβρο από τις περίπου 670 εργατικές κατοικίες οι 600 είναι σε εκκρεμότητα, ενώ εκφράζει την ανησυχία πως πανελλαδικά κι αυτοί που έχουν πάρει παραχωρητήρια πιθανόν να έχουν θέματα εκκρεμοτήτων με το νόμο εξαιτίας υπαιτιότητας τρίτων, όπως των εργολάβων. 

«Προσπαθούμε με αυτή την πρωτοβουλία αφενός μεν ν' απελευθερώσουμε τους ανθρώπους, να μπορούν να πάρουν τα σπίτια τους με αξιοπρέπεια, με κάποιο τρόπο που να συνάδει με την πραγματικότητα και δεύτερον να δημιουργήσουμε πηγές εσόδων για τον ΟΑΕΔ που να είναι συμβατές με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν θέλουμε να κερδοσκοπήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως έχουν προστατευθεί τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ «διότι τα επενδύσαμε σε επιτόκια της Τράπεζας της Ελλάδας σε κοινούς λογαριασμούς με 3%, όταν οι συστημικές δίνουν 0,6% άρα προστατεύσαμε τα αποθεματικά για να μπορούμε να κάνουμε κοινωνικό έργο».

Λ.Π.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana