Αλ. Τσίπρας: Εμβληματική μεταρρύθμιση, αλλάζει φιλοσοφία το ΕΣΥ

Τελευταία ενημέρωση: 15:39

 

«Επαναστατική» και «εμβληματική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και σημείωσε πως θα μείνει στην ιστορία ως ισάξια της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980, γιατί αλλάζει ριζικά τον χάρτη και τη λογική του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και τη σχέση των πολιτών με το σύστημα αυτό.

«Είναι επαναστατική στις προθέσεις και τις φιλοδοξίες της, γιατί έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με αποκλειστικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας» είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου και ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσουν 60 Τοπικές Δομές Υγείας σε πόλεις της χώρας και μέχρι το τέλος του 2017 θα ανέλθουν σε 239. 

Για τη λειτουργία των Δομών αυτών θα γίνουν 3.100 προσλήψεις (1.400 γιατροί και 1.700 επαγγελματίες της υγείας) και ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τις προσλήψεις μπορεί να μπει «φρένο» στη φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό. 

Απηύθυνε έκκληση στους νέους γιατρούς που κάνουν την ειδικότητα τους, να επιλέξουν να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δοθεί και μισθολογικό κίνητρο στους νέους γιατρούς που θα προσληφθούν, καθώς οι αποδοχές τους θα είναι αντίστοιχες με του Επιμελητή Α΄ και όχι του Επιμελητή Β΄.

Στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Από αυτές, 10 σε Εύοσμο και Κορδελιό, 7 στην Τούμπα, 5 σε Αμπελόκηπους και Μενεμένη και 3 στην Τριανδρία. Σε όλες τις περιπτώσεις προτεραιότητα έχουν περιοχές των πόλεων που ζουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από την κρίση. 

Το Κέντρο Υγείας Ευόσμου από τις 2 Μαίου λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, είπε ο πρωθυπουργός. 
Η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Υγεία είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγόρησε ότι μεθοδικά και συστηματικά απαξίωσαν τη δημόσια υγεία για να κερδίσουν ιδιωτικά συμφέροντα.

Μίλησε για «σύστημα διαπλοκής βαθιά ριζωμένο στον χώρο της υγείας» και σημείωσε: «Ήταν πολλοί οι βολεμένοι στον χώρο της υγείας και ήταν πολλά τα λεφτά που μοιράστηκαν, διασπαθίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα». Παράλληλα, έκανε αναφορά σε «μίζες», για να θυμηθούμε πώς «φαγώθηκαν» τα λεφτά, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ότι ακόμα και σήμερα κάποιοι αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Υγεία γιατί εκφράζουν ιδιωτικά συμφέροντα, κάνοντας αναφορά στα εμπόδια στην λειτουργία του νοσοκομείου στη Σαντορίνη και των χειρουργείων στη Ζάκυνθο.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία και δήλωσε πως θα έρθουν όλα στο φως για το «μεγάλο πάρτι». «Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι αυτές οι εποχές και τα πλουσιοπάροχα πάρτι στο χώρο της υγείας είναι οριστικά περασμένες. Ναι, λέω εγώ, είναι οριστικά περασμένες, δεν είναι όμως ξεχασμένες, διότι όλα αυτά έγιναν στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών» είπε. 

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα «ξηλώσουν» τις μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, όταν έρθουν στην εξουσία. «Είναι βαθιά νυχτωμένοι» σχολίασε, για το ότι λένε πως θα έρθουν στην εξουσία και είπε πως ο ίδιος χαμογελάει όταν τα ακούει αυτά.

«Όταν ακούμε όλα αυτά χαμογελάμε και τους αφήνουμε να τα λένε, διότι οι ίδιοι εκτίθενται και εκτίθενται καθημερινά. Και τώρα τελευταία τα βλέπουν και όλα ψεύτικα, τα βλέπουν όλα “πέτσινα”. Πέτσινα τα αντίμετρα, πέτσινο το κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινο και το Κέντρο Υγείας. Όλα πέτσινα είναι! Πέτσινη είναι η κοινωνική τους ευαισθησία και ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά, ότι δίνουμε μια μάχη καθημερινή στα κακώς κείμενα, απέναντι στον πυρήνα της διαπλοκής. Μια μάχη καθημερινή σε μια χρεοκοπημένη οικονομία για να τη στηρίξουμε στα πόδια της και θα τα καταφέρουμε» παρατήρησε.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες στον χώρο της Υγείας, κάνοντας λόγο για «βολεμένους» που αντιδρούν, ενώ θα έπρεπε να είναι δίπλα στη μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εξέφρασε την πεποίθηση και τη βαθιά αισιοδοξία ότι «τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο και σε πολύ λίγες μέρες οι πολίτες, ο καθένας από εμάς, θα μπορεί να δει που οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος». 

«Επτά χρόνια πορευόμαστε σε αυτό τον δύσβατο δρόμο χωρίς να βλέπουμε που οδηγεί. Σήμερα, για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, υπάρχει προοπτική και παρά την καθημερινή προσπάθεια από τις γνωστές Κασσάνδρες και σειρήνες των μέσων ενημέρωσης, που εμείς θα χαρούμε πολύ να συνεχίσουν έτσι, γιατί όσο συνεχίζουν έτσι, σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά σε αυτόν τον τόπο. Να ανησυχείτε όταν αυτοί αλλάξουν στάση» επισήμανε.

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας σημαίνει διεύρυνση του δημόσιου χώρου της Υγείας και βάζει τέλος στη φαυλότητα, στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στη σπατάλη και την εκμετάλλευση των ασθενών.

Μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες δυο χρόνια τώρα, το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και λειτουργεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε τα κονδύλια που διατίθενται στην Υγεία και αναβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα στηριχθεί αρχικά σε ευρωπαϊκά κονδύλια και στη συνέχεια από εθνικούς πόρους.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, το οποίο χαρακτήρισαν «πρωτότυπο», σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν εγκαταλείψει, ενώ η σημερινή το ενισχύει συνεχώς με προσωπικό και εξοπλισμό.

Συνομίλησαν με γιατρούς και ασθενείς. Ένας καρκινοπαθής συνταξιούχος, που περίμενε για να κάνει εξετάσεις, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και είχε έναν σύντομο διάλογο μαζί του. Του μίλησε για την κατάστασή του και τις μειώσεις της σύνταξής του.  Όταν ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε ποιοι του έκοψαν τη σύνταξη ο συνταξιούχος απάντησε «οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και τότε ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Να τα λέμε κι αυτά».

Στο Κέντρο Υγείας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρο Σούλα και του ανακοίνωσε ότι στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευαστούν 11 σχολεία με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Ένα από αυτά θα γίνει στον Εύοσμο και η κατασκευή του θα αρχίσει το 2018. 
Στο Κέντρο Υγείας παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  Μάρκος Μπόλαρης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως- Νεαπόλεως, Βαρνάβας, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.  


Σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας, μέλη της «Λαϊκής Ενότητας» φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, κρατώντας πανό.
Μετά το Κέντρο Υγείας ο κ. Τσίπρας μετέβη στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Εκεί είχε συνεργασία με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, καθώς και την επικεφαλής του γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο πρωθυπουργός τους ανακοίνωσε ότι στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπως είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη Συνάντηση στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρη Στυλιανού και του ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει το ποσό των 100.000 ευρώ για να γίνουν έργα αποκατάστασης στο Θέατρο Δάσους (70.000 ευρώ) και στο Θέατρο Γης (30.000 ευρώ).


Νίκος Ρούμπος


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana