Μαθητές-μικροί σεισμολόγοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς»

Τελευταία ενημέρωση: 07:52

 

Ο σεισμογράφος που είναι τοποθετημένος στο σχολείο καταγράφει τη σεισμική δόνηση. Τα παιδιά όχι μόνο δεν πανικοβάλλονται, αλλά μελετούν τη δόνηση στον υπολογιστή και επικοινωνούν με τα άλλα σχολεία, όπου επίσης έχει εγκατασταθεί σεισμογράφος. Το δίκτυο αυτών των… μικρών σεισμολόγων, έχει γίνει πραγματικότητα, χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς» για το οποίο μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» o διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως εξήγησε, παρόλο που έχουμε την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ένα μάθημα στο σχολείο για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού. Λόγω της αμάθειας, σε περίπτωση σεισμού επικρατεί πανικός, τόνισε ο κ. Χουλιάρας.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και συμμετέχουν σχολεία από πέντε κράτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου: την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Έχουν τοποθετηθεί σεισμογράφοι σε δέκα ελληνικά σχολεία (ένα από αυτά στη Θεσσαλονίκη) και άλλοι δέκα στις υπόλοιπες χώρες. Οι σεισμογράφοι είναι συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή και έτσι τα παιδιά μπορούν να βλέπουν και τα δεδομένα που φτάνουν εκεί, δηλαδή ουσιαστικά παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα της χώρας μας.

Παράλληλα, μαθαίνουν πώς γίνονται οι σεισμοί, για τις τεκτονικές πλάκες και όσο αποκτούν γνώση, τόσο απομακρύνονται από τον φόβο και τον πανικό.

«Εδώ κάνουμε προχωρημένη δουλειά. Το κάθε σχολείο έχει τον σεισμογράφο του, έχει το σεισμόμετρο του που ακουμπάει το έδαφος και έχει και τον υπολογιστή που στην οθόνη του ανά πάσα στιγμή βλέπει τι γίνεται κάτω από τα πόδια του. Παράλληλα, βλέπει τι γίνεται και στους άλλους σεισμογράφους που έχουμε σε όλα τα σχολεία, αρχίζουν τα παιδιά να συνεννοούνται μεταξύ τους, το θεωρούν παιχνιδάκι… Τώρα παρακαλάνε να κάνει κανένα σεισμό για να τον καταγράψουνε. Το θεωρούν παιχνίδι, χοροπηδάνε από τη χαρά τους», τόνισε ο κ. Χουλιάρας

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή διοργάνωσε τον εκπαιδευτικό διαγωνισμό με θέμα «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, τα βραβεία του οποίου θα δοθούν σήμερα. Συμμετείχαν 147 μαθητές από 27 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη.
 

Επιμέλεια Γ.Χατζηγεωργίου

Συνέντευξη στην Α. Χατζηγεωργίου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana