Ρευστότητα σε μηλοπαραγωγούς του Βιτσίου από την Τράπεζα Πειραιώς

Τελευταία ενημέρωση: 18:07

 

Τους 15 παραγωγούς του Συνεταιρισμού Ορεινών Μήλων (ΟΡ.ΜΗΣ) Βιτσίου, από την περιοχή της Καστοριάς, που παράγουν ετησίως 1 εκατ. κιλά μήλα και συνεργάζονται με τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, αφορά η νέα συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας, που υπεγράφη με την Τράπεζα Πειραιώς.

"Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού Κοζάνης, δίνει στους 15 μηλοπαραγωγούς της Καστοριάς τη δυνατότητα ο παραγωγός να έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει" επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΡ.ΜΗΣ, Δημήτρης Βαενάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε, "πλέον για την αγορά αγροεφοδίων πρέπει να πληρώνουμε τοις μετρητοίς και αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να το κάνουμε, αφού με τις τιμές που πουλάμε το προϊόν μας, το κέρδος που έχουμε, εφόσον καλύψουμε το κόστος παραγωγής που ανέρχεται στα 700 ευρώ/στρέμμα, δεν φτάνει ούτε για να ζήσουμε".

Σύμφωνα με τον κ. Βαενά, ο συνεταιρισμός ΟΡ.ΜΗΣ διέθεσε πέρυσι το 40% της ετήσιας παραγωγής του στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο ποσοστό σε εξαγωγές προς αραβικές χώρες και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο μεταξύ, ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι στόχος του συνεταιρισμού είναι η διάθεση του 50% του προϊόντος εντός ελληνικών συνόρων και του υπόλοιπου εκτός, διατύπωσε την εκτίμηση ότι "μακροπρόθεσμα δεν πιστεύω ότι θα μας βγει σε καλό αυτή η τάση της απόλυτης εξωστρέφειας, λόγω οικονομικής κρίσης".

Ε.Α.


 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana