Κ. Πουλάκης: Οι επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν με απλή αναλογική

 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην Κοζάνη, τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν με απλή αναλογική», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα που η παρούσα κυβέρνηση θέλει να βάλει τη δική της σφραγίδα».  

Η διαδικασία της συλλογής των προτάσεων στην επιτροπή  αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, διήρκησε οκτώ μήνες και στη συνέχεια το σχέδιο παραδόθηκε στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Όπως ανέφερε, για τους επόμενους τρεις μήνες, θα καταγραφούν οι παραλήψεις αλλά και οι νέες προτάσεις που θα προκύψουν από τον ανοικτό διάλογο και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το σχέδιο θα πάρει την τελική μορφή του νομοσχεδίου και «θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή». Ο κ. Πουλάκης επισήμανε καταληκτικά ότι «θέλουμε να αλλάξουμε το δημαρχοκεντρικο σύστημα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης».  

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ανοίξει το χωροταξικό, γιατί «δεν θέλουμε να ανοίξουμε πληγές του παρελθόντος» και προανήγγειλε ότι μόνο ακραίες περιπτώσεις «Καλλικρατικών δήμων», που είναι ελάχιστες σε όλη τη χώρα, στο μέλλον θα αντιμετωπιστούν με ρύθμιση. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξήγησε πως προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ντόμινο σε όλη την Ελλάδα, από δήμους που θα επιθυμούσαν να επανέλθουν στα παλιά γεωγραφικά τους σύνορα, η υποστηρικτική επιχειρηματολογία για τις περιπτώσεις περιοχών που θα εισέλθουν στο μικροσκόπιο της ρύθμισης του χωροταξικού «θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρή». 

Ο κ. Πουλάκης πραγματοποίησε νωρίτερα συναντήσεις με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει με θερμά λόγια για τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, ενθυμούμενος την περίοδο του 2014 κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήρε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα είμαστε σε μια άλλη περίοδο που πια αναγνωρίζουμε τα θετικά και αρνητικά». 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana