"Καλπάζει" στις αγορές του εξωτερικού το ελληνικό ακτινίδιο

Τελευταία ενημέρωση: 20:05

 

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έναντι της τέταρτης  που κατέχει σήμερα, ενδέχεται να αναρριχηθεί μέχρι το τέλος του 2017 το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο "πετά" στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζονται ορισμένες στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT - HELLAS", Γιώργος Πολυχρονάκης. 

Το ακτινίδιο, που εξασφαλίζει καλό εισόδημα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε αντίξοες συνθήκες και διεισδύει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές, ενώ προσελκύει συνεχώς νέους παραγωγούς, γεγονός που καταδεικνύεται και από την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας. Έτσι, μπορεί πολλοί παραγωγοί  να ...πανικοβλήθηκαν λόγω του ρώσικου εμπάργκο, φοβούμενοι ότι θα "χάσουν" τις υψηλές πωλήσεις τους στη χώρα (χιλιάδες τόνοι ακτινιδίων ετησίως), ωστόσο το φρούτο βρήκε διέξοδο και πλέον απορροφάται πλήρως σε παλιές και νέες αγορές. "Κλειδί" για τη συνέχιση της θετικής πορείας του ελληνικού ακτινιδίου, είναι κυρίως η διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τρέξει με γοργότερο ρυθμό κάποιες διαδικασίες που αφορούν την υπογραφή διμερών φυτοϋγιειονομικών συμφωνιών με άλλη κράτη, "δεν αποκλείεται οι ελληνικές εξαγωγές με ορμητήριο το ακτινίδιο, να καλπάσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, δίνοντας ώθηση και διέξοδο και σε παραγωγούς που καλλιεργούν άλλα είδη φρούτων". Ως παράδειγμα, ο κ. Πολυχρονάκης ανέφερε ότι εκκρεμεί από το 2012 η υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τη Νότιο Κορέα "και για αυτό οι ελληνικές εξαγωγές στην εκεί αγορά είναι μηδενικές". 

Στην μακρινή Κίνα και ειδικότερα στο Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε, οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου μειώνονται, «όχι λόγω προβλημάτων στη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά επειδή επιθυμία τους αποτελεί η εισαγωγή ελληνικού ακτινιδίου, αλλά "πακέτο" με άλλα φρούτα -κεράσι, δαμάσκηνο, επιτραπέζια σταφύλια και πορτοκάλια- κάτι που δεν συμβαίνει. Και ενώ έχουμε υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να επεκταθεί η διμερής συμφωνία μας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά, πιέζοντας και αν χρειαστεί, τις διαδικασίες» τόνισε.   Αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τη ζήτηση στην αγορά, υπάρχει ανάγκη επέκτασης των διμερών φυτοϋγιειονομικών συμφωνιών και, κυρίως, στα πυρηνόκαρπα και τα πράσινα μήλα.  

Ελενα Αλεξιάδου
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana