Γεύσεις χωρίς ...σύνορα στην "καρδιά" της Βιέννης

 

 

Περπατώντας στην οδό Wipplingerstraße της Βιέννης, μία φωτεινή επιγραφή στη βιτρίνα καταστήματος, στον αριθμό 29, προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών. Δύο ενωμένα χέρια από neon και οι λέξεις "habibi" και "hawara" (φίλος στα αραβικά και την αυστριακή "ντοπιολαλιά" αντίστοιχα), καλωσορίζουν τον επισκέπτη σ’ ένα διαφορετικό εστιατόριο στην "καρδιά" της αυστριακής πρωτεύουσας. Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο στη Βιέννη που λειτουργεί από ανθρώπους που δραπέτευσαν από τα δεινά του πολέμου και απευθύνεται σε Αυστριακούς- και όχι μόνο.

«Μπορείς να είσαι είτε μέρος της λύσης, είτε μέρος του προβλήματος. Εμείς αποφασίσαμε το πρώτο», λένε μέλη της ομάδας που έδωσε "σάρκα και οστά" σ’ ένα εγχείρημα, που στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να σταθούν στα πόδια τους και να γίνουν οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι- επιχειρηματίες.

«Η πρωτοβουλία έλαβε "σάρκα και οστά" τον Μάιο του 2016, με στόχο την αρμονική ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία και δη στον επαγγελματικό τομέα. Να τους δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να προετοιμαστούν ώστε, κάποια στιγμή, να μπορέσουν να αναπτύξουν ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αυστρία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ερνστ, μέλος της πρωτοβουλίας.

Στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους, όλη τους τη ζωή στις χώρες καταγωγής τους, για να βρουν ασφάλεια και ένα νέο σπίτι μακριά από την πατρίδα τους. Την ελπίδα για μια νέα ζωή, την οποία οι ίδιοι θα χαράσσουν και θα καθορίζουν, προς το παρόν δεν κόβει μόνον η ερμητικά κλειστή "βαλκανική οδός" αλλά συχνά και η ίδια η χώρα προορισμού τους, καθώς συμβαίνει να βρίσκονται αντιμέτωποι με ουρές αναμονής και πίσω από κλειστές πόρτες στην προσπάθεια να βρουν δουλειά. Μια τέτοια πόρτα -στην εργασία και την ελπίδα για μια καλύτερη νέα ζωή- θέλει να ανοίξει το "Habibi & Hawara" δίνοντας τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να γίνουν οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι- επιχειρηματίες, όπως εξηγούν τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επιχειρηματιών και εστιατόρων, μια ομάδα προσφύγων, μαζί με τους Αυστριακούς συναδέλφους τους, έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του εστιατορίου, όπου η αραβική φιλοξενία συναντά το "πάντρεμα" της ανατολίτικης και της αυστριακής κουζίνας. Ένας συνδυασμός που ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό ...ουρανίσκο.
 

Aποστολή: Σ. Παπαδοπούλου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana