Μουσικοθεατρική παράσταση για τους Εβραίους Σεφαραδίμ

Τελευταία ενημέρωση: 18:24

 

Primavera in Salonico
Άνοιξη στη Σαλονίκη/βρήκα στου Μαζλούμ τον καφενέ/μια κοπέλα μαυρομάτα/ που τραγουδάει παίζοντας ούτι
 

Τις πρώτες μέρες της Άνοιξης στη Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες μετά την 74η επέτειο μνήμης και τιμής στους 45.000 Εβραίους της πόλης που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια της κεντρικής Ευρώπης, το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής, μια ομάδα ηθοποιών και μουσικών και ο φιλόλογος Λέων Νάρ -γιός του επίσης φιλολόγου Σεφαραδίτη Εβραίου και μελετητή της εβραϊκής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, Αλμπέρτου Νάρ- «καταθέτουν» στη σκηνή, με όχημα τον έρωτα, τη μνήμη, τις εικόνες και τους ήχους, το πρώτο θεατρικό έργο, γραμμένο από Εβραίο για τους Εβραίους, τη μεγαλύτερη κοινότητα κατοίκων της Θεσσαλονίκης. 

«Δε σε ξέχασα ποτέ» είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παραγωγής του ΚΘΒΕ, που θα παρουσιαστεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), για τρεις παραστάσεις, από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτίριο Μ2, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά».

Η Ζάνα (στον ρόλο της η ηθοποιός Σοφία Καλεμκερίδου), μια Σεφαραδίμ Εβραιοπούλα της προπολεμικής Θεσσαλονίκης  -μετανάστης προπολεμικά και πριν την εβραϊκή εξόντωση της δεκαετίας του ’40, στην Αμερική. Ο εγγονός της (ο ηθοποιός Γιάννης Χαρίσης), ακούει τα τραγούδια (ερμηνεύονται επί σκηνής από τους μουσικούς Στέλλα Καμπουρίδου-καβάλ, Γιώργο Μιναχείλη-κανονάκι, Ηλία Σαρηγιαννίδη-πολίτικο λαούτο), ανακαλεί τις εικόνες μνήμες της πόλης (στη διάρκεια της παράστασης προβάλλονται σε video mapping που επιμελήθηκε ο Κλεάνθης Καραπιπέρης- εικόνες μια άγνωστης εν πολλοίς εβραϊκής Θεσσαλονίκης,   όπως το στρατόπεδο Κάμπελ, το εβραϊκό νεκροταφείο που καταστράφηκε για να αναγερθεί στην έκταση του το ΑΠΘ κα). 

«Αυτή είναι η Ζάνα, η γιαγιά μου. Δεν την είδα ποτέ να τραγουδά...» λέει στην παράσταση,  μετά την ερμηνεία στα σεφαραδίτικα της «Άνοιξης στη Σαλονίκη», ο εγγονός της.

«Καμιά φορά θυμόμαστε τα πράγματα όπως θέλουμε εμείς κι όχι όπως πραγματικά ήταν» μονολογεί. 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana