Τιμήθηκε ο Π. Γεωργάκας, εμπνευστής του προγράμματος "Αργώ"

Τελευταία ενημέρωση: 16:40

 

Το όνομα του ψυχιάτρου-νευρολόγου Παναγιώτη Γεωργάκα, φέρει από σήμερα το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου κατάφεραν να απεξαρτηθούν εκατοντάδες χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, από το 1998 μέχρι σήμερα.

Το ποσοστό επιτυχίας απεξάρτησης ατόμων που μετείχαν στο πρόγραμμα Αργώ τα πρώτα χρόνια της λειτουργία του, άγγιξε το 72%, ενώ τον καιρό της κρίσης, παρ’ ότι μειώθηκε, εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά υψηλό, καθώς ξεπερνά το 50%. Πρόκειται για ένα ανοιχτό, ελεύθερο ουσιών πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε άτομα 18 ετών και άνω και είναι ενταγμένο στις υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα σήμερα εξυπηρετεί 100-150 άτομα (χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και τις οικογένειές τους), ενώ το 2016 είχε εξυπηρετήσει 650 άτομα.

Η τελετή μετονομασίας του κτιρίου, σε κτίριο «Παναγιώτης Γεωργάκας» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, με αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Ο κ. Γεωργάκας, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος Αργώ και υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνός του μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ανέφερε ότι η δημιουργία του προγράμματος στηρίχθηκε, αφενός στην ανάγκη των εξαρτημένων, οι οποίοι ήθελαν να απεξαρτηθούν και αφετέρου στην ανάγκη για την ύπαρξη ενός χώρου όπου θα μπορούσαν να κάνουν την προσπάθεια απεξάρτησης συνδυάζοντάς την με τις οικογενειακές, επαγγελματικές και οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Έτσι λοιπόν θεώρησα ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό πρόγραμμα θεραπείας. Ένα πρόγραμμα στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πηγαίνουν μετά την εργασία τους ή έστω πριν την εργασία τους, για να μπορέσουν να καλύψουν τα προβλήματά τους. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν απλούστατα μια προσωπική έμπνευση. Ήταν θέμα, από τη μια πλευρά επιστημονικής παρατήρησης, που αφορά την λειτουργία όλων των προγραμμάτων, όλων των δομών που ασχολούνται με τη διαχείριση των προβληματικών σχέσεων και της δυσκολίας έκφρασης των συναισθημάτων, και από την άλλη πλευρά μιας γενικότερης κοινωνικής αντίληψης.

Εγώ είμαι φανατικός οπαδός της άποψης ότι η εξάρτηση είναι κοινωνικό πρόβλημα με πολλαπλά αίτια. Είναι πολύπλοκο, πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Τα αίτιά του είναι πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, ψυχολογικά, αλλά κατά βάσιν είναι κοινωνικό πρόβλημα. Επομένως, με βάση αυτά τα δύο στοιχεία προσπάθησα να δημιουργήσω αυτό το πρόγραμμα. Ας ελπίσουμε ότι το πετύχαμε», πρόσθεσε ο κ. Γεωργάκας.

 

 

Αγγέλα Φωτοπούλου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana