Δράσεις κατά της ρητορικής του μίσους (hate speech)

Τελευταία ενημέρωση: 13:31

 

Απειλητικά μηνύματα μέσω e-mail, facebook και twitter δέχονται νέοι από την Αυστρία, που έφτασαν σε χώρα της νότιας Ευρώπης με πρόγραμμα ανταλλαγής, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Ο λόγος είναι ότι κατάγονται από μια χώρα με αυστηρή πολιτική κατά της οικονομικής βοήθειας του ευρωπαϊκού νότου. Την ίδια στιγμή, μουσουλμάνοι φοιτητές ενός πανεπιστημίου αποκλείονται από διαδικτυακή πλατφόρμα διαλόγου, με το σκεπτικό ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τζιχαντιστές. Στο μεταξύ, νεαρό άτομο που σπουδάζει θέατρο δέχεται επιθέσεις στο Ίντερνετ λόγω του διαφορετικού του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Με βάση αυτά τα τρία υποθετικά σενάρια, νέοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία κλήθηκαν να σχεδιάσουν δράσεις κατά της ρητορικής του μίσους (hate speech), μιας συμπεριφοράς που προσβάλλει ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η καταγωγή, η θρησκεία, η φυλή, η αναπηρία ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός. «Το θέμα αυτό επιλέχθηκε από τους διοργανωτές του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας ως αντικείμενο μιας ομάδας εργασίας, καθώς ξεκινά μια ελληνογερμανική συνεργασία, που μεταξύ άλλων έχει στόχο και να χτυπήσει τα αρνητικά στερεότυπα, σε μια εποχή μάλιστα που το Διαδίκτυο είναι παντού διαδεδομένο και θύτες και θύματα συναντιόμαστε καθημερινά εκεί» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ουρανία Ράπτη, ψυχολόγος, στέλεχος παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών και βιωματική εκπαιδεύτρια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Θύτες και θύματα λεκτικού ρατσισμού

Με αφορμή την ομάδα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ, επισημαίνει τη σημασία του πρώτου και λιγότερο συνηθισμένου σεναρίου, από την άποψη ότι αν κάποιος ανήκει σε μια κυρίαρχη κοινωνική ομάδα, δύσκολα σκέφτεται ότι μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τη ρητορική μίσους ως θύμα. «Ωστόσο, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε και θύτες και θύματα του λεκτικού ρατσισμού. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση, αν κάποιος βρεθεί σε αυτή τη θέση, τότε τείνει να σκέφτεται πολύ περισσότερο πριν μιλήσει και πριν γράψει, ακριβώς επειδή έχει νιώσει πώς είναι να δέχεσαι επίθεση και όχι να επιτίθεσαι» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που σχεδίασε κάθε ομάδα που ασχολήθηκε με το κάθε σενάριο, η κ. Ράπτη επισημαίνει ότι ειδικά για τους Αυστριακούς που δέχονται επίθεση στο διαδίκτυο επειδή ανήκουν σε μια κοινωνικά και οικονομικά εύρωστη χώρα, προτάθηκαν δράσεις όπως η διοργάνωση συναντήσεων στην πόλη όπου βρίσκονται, για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Π. Γιούλτση


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana