«Περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά έχει κατακτηθεί η ισότητα»

Τελευταία ενημέρωση: 09:28

 

"Σε μια δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία, μια θεματική ημέρα, όπως η Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας, δεν θα είχε καμία αξία αλλά σήμερα μας θυμίζει όσα μένουν ακόμη να κατακτηθούν, γιατί ζητούμενο είναι ακόμα η ισότητα των φύλων". Μ΄αυτό τον τρόπο σχολιάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή και πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο Α.Π.Θ. σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κ. Κογκίδου δηλώνει ότι "αν για έναν άντρα, καριέρα σημαίνει σκληρή δουλειά, για μια γυναίκα σημαίνει σκληρή δουλειά και ακόμα σκληρότερο αγώνα για την αποδοχή της", εκτιμώντας πώς η "πορεία προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι μακρά και αργή και απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση έμφυλων πολιτικών".

Από την άλλη, για την κ. Κογκίδου, τα ΜΜΕ συντηρούν και αναπαράγουν σε μεγάλο βαθμό τα έμφυλα στερεότυπα, ενώ "ο ρόλος τους θα μπορούσε να είναι καθοριστικός στην προώθηση της ισότητας των φύλων και εξαιτίας της δύναμης που έχουν στην υπέρβαση του σεξιστικού παραδείγματος οργάνωσης της κοινωνίας".

Εγκλωβισμένα σε έμφυλα στερεότυπα είναι όμως και τα παιδιά, με τα κοριτσάκια, σύμφωνα με την κ.Κογκίδου, "να βρίσκονται ολοένα και περισσότερο εγκλωβισμένα στη δικτατορία της θηλυκότητας και του καθρέφτη, και τα αγοράκια να αποκλείονται από παιχνίδια που κατηγοριοποιούνται ως "κοριτσίστικα".

 

Η συνέντευξη της Δήμητρας Κογκίδου στη δημοσιογράφο Νατάσα Καραθάνου, στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana