Η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών η Detrop-Oenos

Τελευταία ενημέρωση: 09:51

 

Τα ελληνικά προϊόντα διατροφής είναι κορυφαία σε ποιότητα, αλλά οι παραγωγοί θα πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να επιτύχουν σταθερή ροή στις αγορές, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, εγκαινιάζοντας απόψε στην Θεσσαλονίκη τις εκθέσεις ″Detrop - Oenos″.

«Ιταλός παραγωγός πουλάει με 65 λεπτά το λίτρο το γάλα και κερδίζει και ο Έλληνας με 95 λεπτά είναι στο όριο», είπε ο Γιάννης Τσιρώνης και επισήμανε ότι όσο οι Έλληνες παραγωγοί δεν μπορούν να μειώσουν τα κόστη, δεν πρόκειται να τους ανταγωνισθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που περνάει μια τόσο μεγάλη κρίση και υπενθύμισε ότι το 1923, αλλά και το 1950 η χώρα βρισκόταν σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση, αλλά -όπως είπε- τότε τα κατάφερε, γιατί οι προηγούμενες γενιές είχαν όραμα και ηθικό. «Αυτοί είχαν ηθικό. Εμείς χάσαμε και το ηθικό και όραμά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, επισήμανε ότι τον χαροποιεί το γεγονός ότι σήμερα στην Ευρώπη η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο και μπορεί να ξεπεράσει την κρίση με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. «Και χαίρομαι γιατί αυτή η παρατεταμένη λιτότητα απειλεί πλέον την ίδια των Ευρώπη, απειλεί ένα θεσμό που γεννήθηκε από τις στάχτες ενός παγκόσμιου πολέμου», είπε και υπογράμμισε ότι πέρα από τα λάθη των Ευρωπαίων η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάξει και να αναλογιστεί και τα δικά της ελαττώματα.

Στην τελετή ων εγκαινίων απηύθυναν επίσης, μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

Οι εκθέσεις ″Detrop - Oenos″, που πραγματοποιούνται από τις 3 μέχρι τις 6 Μαρτίου, αναπτύσσονται συνολικά 11 περίπτερα (έναντι 6 στην προηγούμενη διοργάνωση), συμμετέχουν 700 εκθέτες έναντι 530 το 2015 και 300 προσκεκλημένοι ξένοι αγοραστές - εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 36 χώρες. Μεταξύ των χωρών είναι: Γερμανία, Βέλγιο, Ινδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αγγλία, ΗΠΑ, Δανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Πορτογαλία, Καναδάς, Ιαπωνία κ.α., ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν 5.500 επιχειρηματικά ραντεβού.

Εξάλλου, το εκθεσιακό "δίδυμο" έχει στο επίκεντρό του, δύο μεγάλα θεματικά αφιερώματα. Το πρώτο εστιάζει στο ελαιόλαδο και την ελιά και το δεύτερο στα αποστάγματα. Οι δύο εκθέσεις πλαισιώνονται από καινοτόμες παράλληλες εκδηλώσεις (συνεργάτης σε αυτές είναι η εταιρεία Places & Flavors), όπως τα Pop - Up Restaurants, αναδυόμενα θεματικά εστιατόρια και το Corner Showroom "It’s All New to Me", ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος μέσα στην Detrop, όπου θα προβάλλονται νέα ελληνικά προϊόντα, έτοιμα προς εξαγωγή. Ακόμα, για πρώτη φορά θα διοργανωθεί Φεστιβάλ ...Πατσά, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ο 10ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια συνδιοργάνωση με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana