Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην «καρδιά» του πρώτου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας

Τελευταία ενημέρωση: 15:54

 

«Σάρκα και οστά» πήρε στη Δυτική Μακεδονία ένα έργο που επί μακρόν υπήρξε στο επίκεντρο διαμάχης, διαφωνιών και προβληματισμών, και σήμερα είναι έτοιμο να βάλει την περιοχή στην περιβαλλοντική πρωτοπορία της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Ο λόγος για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κοζάνη, που εδώ και μια βδομάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μπήκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας και συνομίλησε με τους τεχνικούς και τα στελέχη της εταιρείας.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων έχουν αναπτυχθεί σε μια έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή παλιών ορυχείων της ΔΕΗ. Συνεργεία τεχνικών και μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου.

Στο ξεκίνημα την δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας ΜΕΑ στη δυτική Μακεδονία από την ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ αναμένεται να δώσει το «παρών», την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος θα ενημερωθεί από τους επιτελείς της ΔΙΑΔΥΜΑ και της αναδόχου εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του εργοστασίου.

Ο μηχανικός και εργοταξιάρχης του έργου, Χριστόφορος Γουναρίδης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σε όλα τα τμήματα του εργοστασίου έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικοί έλεγχοι και «ήδη η βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ κάθε μέρα μεγαλώνουν οι ποσότητες απορριμμάτων που έρχονται για επεξεργασία και διαλογή».

Από το κοντρόλ του χώρου υποδοχής απορριμμάτων μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τα οχήματα της ΔΙΑΔΥΜΑ να αποθέτουν το φορτίο τους, που στη συνέχεια, μέσω μια θηριώδους αρπάγης, μεταφέρεται στον χώρο προεργασίας και ακολούθως στη μηχανική διαλογή, που αποτελεί την «καρδιά» του εργοστασίου.

Ερωτηθείς για την πολύ μικρή παρουσία ανθρώπινου δυναμικού στους χώρους, ο κ. Γουναρίδης εξηγεί ότι όλες οι εργασίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, ελέγχονται από Η/Υ και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με τη χειρωνακτική εργασία να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και την ανθρώπινη παρουσία μόνο στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των συστημάτων στα ειδικά κοντρόλ που είναι εγκατεστημένα σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας.

Μετά τη μηχανική διαλογή, οι ποσότητες γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού και διαφόρων σιδηρούχων υλικών συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και οδηγούνται σε εργοστάσια ανακύκλωσης, όπου γίνεται η επανάκτηση των υλικών.

Σπ. Κουταβάς


Το πλήρες τηλεγράφημα του Σπ.. Κουταβά στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana