Κλειστό με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα το κέντρο της πόλης

Τελευταία ενημέρωση: 14:51

 

Περνώντας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα μπροστά από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και διασχίζοντας την οδό Τσιμισκή, πρόκειται να αποχωρήσουν λίγο μετά τις 15.00 από την πόλη αγρότες από τα Μάλγαρα και την Κουλούρα, για να επιστρέψουν στα μπλόκα τους.

Στις 18.00 συγκαλείται η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας στα Μάλγαρα, στην οποία έχουν κληθεί να δώσουν το «παρών», όλοι οι κινητοποιημένοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Τονίζεται ότι μέσω της σημερινής κινητοποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, έκλεισαν η Λεωφόρος Νίκης, η οδός Εθνικής Αμύνης, η οδός Παύλου Μελά και ένα μικρό τμήμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεγονός που προκαλεί αύξηση της κίνησης στους άλλους δρόμους της πόλης και καθυστερήσεις.

Στο σημείο της κινητοποίησης των αγροτών πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης μέλη του ΠΑΜΕ.

Στον Λευκό Πύργο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα οι αγρότες 

Μπροστά στον Λευκό Πύργο παρατάχθηκαν λίγο πριν τις 13:30 τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα των αγροτών από μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων και τον κόμβο Κουλούρας, που βρίσκεται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Βέροιας, επί της Εγνατίας οδού.

Η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά, με μικρά προβλήματα, αφού η Λεωφόρος Νίκης είναι κλειστή, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι αγρότες προτίθενται να μείνουν στο σημείο για περίπου δύο ώρες και δεν προτίθενται με αιφνίδιες κινήσεις να επιχειρήσουν αποκλεισμό του κέντρου της πόλης. «Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και να συστρατεύσουμε όλες τις επαγγελματικές τάξεις, αφού τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι κοινά. Ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και ζωής, είναι θέματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στα διόδια Μαλγάρων, Γιώργος Κωστούδης, αγρότης από το Άδενδρο.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε στο «Πρακτορείο» ότι για σήμερα στις 18.00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στα Μάλγαρα, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι κινητοποιημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με στόχο «να επιχειρήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ μας, και να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, θα είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας, στις διεκδικήσεις που προτάσσουμε», υπογράμμισε.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας

Κρίσιμη κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας (12.00 στη Θέρμη), στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν όσοι ενεργοί κινητοποιημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας επιθυμούν και συνέρχεται υπό τη διευρυμένη της μορφή, ύστερα και από την προσχώρηση του μπλόκου του Προμαχώνα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν το μέλλον της κινητοποίησής τους-υπάρχουν φωνές που ζητούν ολοένα και πιο έντονα τη σκλήρυνση της στάσης τους- αλλά και τα αιτήματα, κατά προτεραιότητα, που θα συζητηθούν στη συνάντηση που έχει ζητηθεί και επίσημα, με στελέχη της κυβέρνησης και υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε συνάντηση- κατατέθηκε έγγραφο αίτημα και στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη- με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας.

Στο μεταξύ, κλειστή εξακολουθεί να παραμένει από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου- Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης- Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

 

Στο τελικό του στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τον 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής

Στο τελικό του στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τον 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε, το τρέχον Σαββατοκύριακο «είναι αμφίβολο να συμβεί αυτό», αφού το «μενού» των δράσεων περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί και ενημέρωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από φοροτεχνικούς. Τονίζεται ότι την απόφαση για αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, έλαβαν σε προχθεσινή τους συνάντηση άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις Πρέσπες.

Υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι Καστοριάς έστησαν από τις 30/1 μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στήθηκε την Πέμπτη 2/2 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας- Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαΐδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν συνάδελφοί τους από τα χωριά των Βοοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να αποφασίσουν τη δράση τους.

 

Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αναμένονται στο κέντρο της πόλης αγρότες από τα μπλόκα των Μαλγάρων και Κουλούρας

Πορεία διαμαρτυρίας με ...τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα αγρότες από τα μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων και τον κόμβο Κουλούρας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, επί της Εγνατίας οδού.

«Η κίνησή μας είναι συμβολική και δεν έχουμε σκοπό να αποκλείσουμε το κέντρο της πόλης και να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στα διόδια Μαλγάρων, Γιώργος Κωστούδης, αγρότης από το Άδενδρο, προσθέτοντας: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα και να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα αιτήματά μας».

Επισημαίνεται ότι με βάση τον προγραμματισμό, τα τρακτέρ -περίπου 50- και τα αγροτικά οχήματα των αγροτών, αναμένονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 12.30 το μεσημέρι και ο σχεδιασμός είναι να παραταχθούν μπροστά στον Λευκό Πύργο-το ένα πίσω από το άλλο, στη μία πλευρά του οδοστρώματος- συμβολικά. Αφού γίνουν κάποιες ομιλίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αγρότες θα αναχωρήσουν κινούμενοι στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, επ΄αόριστον αποκλεισμένη και στα δύο ρεύματα παραμένει για έκτη ημέρα σήμερα η Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), από αγρότες και κτηνοτρόφους Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι εφικτή, μόνο μέσω των παρακαμπτήριων οδών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο των πράσινων φαναριών, προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό, από τις 18.00, του κόμβου επί της διασταύρωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, τα αγροτικά μπλόκα πουν στηθεί σε περιοχές ευρύτερα της Θεσσαλονίκης είναι, από τις 28/1 στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά. Μιλώντας στο Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής στον κόμβο Δερβενίου, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια κινητοποίηση για το τρέχον Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

 

Έλενα Αλεξιάδου

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana