ΠΚΜ: Ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων αιτούντων στο πρόγραμμα νέων γεωργών

Τελευταία ενημέρωση: 07:29

 

Την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων αιτούντων στο πρόγραμμα των νέων γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητά η Περιφέρεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω επιστολής που έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, στον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και στην Ειδική Διαχειριστική Μονάδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

    Ο κ. Παπάς επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για το υπομέτρο 6.1, που αφορά την εγκατάσταση νέων γεωργών, από τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκύπτει ότι πάνω από χίλιοι αιτούντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναγκαστικά θα μείνουν εκτός επιδοτήσεων, αφού τα προβλεπόμενα κονδύλια για την περιοχή δεν επαρκούν για να καλύψουν το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Επίσης, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αποκλείονται και από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας.

Η Περιφέρεια προτείνει την αναλογική ανακατανομή των καταβληθέντων ποσών ανά Περιφέρεια, από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά προς Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο, όπως η Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 120%, όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ και την αναλογική ανακατανομή των νέων ποσών στις Περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται, η ανάγκη οποιαδήποτε λύση και να δοθεί, να γίνει άμεσα πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ενταγμένων νέων γεωργών.

    Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατανομή των προϋπολογισμών, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και αποκλεισμοί, αλλά και να αξιοποιηθεί στο έπακρο η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana