Έκθεση φωτογραφικών μηχανών στο ΝΟΗΣΙΣ

Τελευταία ενημέρωση: 16:17

 

Μία από τις φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούσε ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν για να απαθανατίσει τη Σίντι Κρόφορντ, τη Ναόμι Κάμπελ, τον Μπράιαν Φέρι, τον Τζίμι Χέντριξ και όλες τις διασημότητες της βρετανικής μουσικής σκηνής, από τη δεκαετία του '60 και μετά, περιλαμβάνει η συλλογή του Κύπριου αρχιτέκτονα Νίκου Μελετίου, που εκτίθεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η συλλογή, που αποτελεί δωρεά, είναι μέρος της έκθεσης για την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας, με τίτλο "Τιθασεύοντας το φως", η οποία εγκαινιάζεται το απόγευμα και συνδιοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ με το Σωματείο Φίλων του ιδρύματος, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 

"Αυτή η Nikon F ανήκε στον Τέρενς Ντόνοβαν (Terence Donovan) και την απέκτησα σε δημοπρασία του Οίκου Christie's" δείχνει, με περηφάνια, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μελετίου, την κάμερα του διάσημου φωτογράφου, κατά τη διάρκεια ξενάγησης της συλλογής του. Μάλιστα, στην έκθεση υπάρχουν και πορτρέτα καλλιτεχνών που τράβηξε ο φωτογράφος, όπως και μία φωτογραφία της Σίντι Κρόφορντ, αντίγραφο της οποίας είχε στείλει η ίδια η χήρα του Ντόνοβαν στον κ. Μελετίου. 

Έχοντας αγαπήσει από μικρός την τέχνη της φωτογραφίας και ιδιαίτερα την αισθητική των φωτογραφικών μηχανών, ο κ. Μελετίου άρχισε, όπως λέει, να συλλέγει κάμερες, τις οποίες αγόρασε σε δημοπρασίες και δώρισε τελικά στο Τεχνικό Μουσείο.

"Υπάρχουν οι πρώτες μικρές χειροποίητες φωτογραφικές μηχανές με φυσούνα του 1880, η πρώτη Leica με φιλμ 35 mm που είχε τεράστια ζήτηση καθώς και η Nikon S, αγαπημένη των φωτορεπόρτερς που κάλυπταν τον πόλεμο της Κορέας και η Nikon SP που βγήκε αργότερα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964", απαριθμεί ο κ.Μελετίου, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει την φωτογραφική μηχανή ως έργο τέχνης. Ιδιαίτερη θέση στη συλλογή του καταλαμβάνουν και δύο ...κατασκοπευτικές κάμερες, μία πολύ μικρή σε μέγεθος -για ευνόητους λόγους- του 1958 και μία σε σχήμα πακέτου τσιγάρων του 1970!

Η έκθεση του ΝΟΗΣΙΣ, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου, περιλαμβάνει, εκτός από τη συλλογή Μελετίου, την ιστορία της φωτογραφίας με κείμενα, εικόνες και χαρακτηριστικά εκθέματα από την camera obscura μέχρι την ψηφιακή φωτογραφία, προβολές φωτογραφιών ακόμη και επίσκεψη σε έναν σκοτεινό θάλαμο!

Νατάσα Καραθάνου
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana