Ο συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του

Τελευταία ενημέρωση: 09:02

 

Επικριτικός για τους πολέμους, τους φονταμενταλισμούς, την βία και για τα φαινόμενα τρομοκρατίας, ήταν ο γνωστός και πολυβραβευμένος Αιγυπτιογάλλος συγγραφέας Gilbert Sinoue (Ζιλμπέρ Σινουέ), παρουσιάζοντας σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης την ελληνική έκδοση του βιβλίου του: «Ο Προφήτης του Θεού», ιστορικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στη ζωή του προφήτη και ιδρυτή του μουσουλμανισμού, Μωάμεθ.

«Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση χριστιανισμού και μουσουλμανισμού, δε μιλάμε για χριστιανούς ή για μουσουλμάνους. Μιλάμε για ανθρώπους, σκοτώνονται άνθρωποι, σκοτώνονται παιδιά…» είπε ο Ζιλμπέρ Σινουέ και υπογράμμισε ότι δεν αρκεί μόνο μια η εξήγηση ή δεν είναι μόνο μία η αιτία για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολή και στη δύση.

Σημείωσε, ότι ο ίδιος έζησε στην Αίγυπτο μέχρι το 1965 και ότι αυτό που θυμάται δεν έχει καμία σχέση με όσα συμβαίνουν σήμερα. «Άκουγα τις καμπάνες, πολλές φορές την ημέρα τον μουεζίνη, υπήρχαν Εβραίοι, Έλληνες, Αρμένιοι, όλες οι θρησκείες» τόνισε ο συγγραφέας και πρόσθεσε ότι σήμερα «αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει πια». «Δε μιλάμε για ένα Ισλάμ, αλλά για πολλά διαφορετικά» είπε ο Αιγυπτιογάλλος και υποστήριξε ότι μια από τις μορφές του είναι αυτή που εκφράζεται με τα φαινόμενα του φονταμενταλισμού, του αίματος και της βίας. «Βλέποντας αυτά που γίνονται, ήθελα να δω ποιος ήταν ο Προφήτης και φυσικά ενδιαφέρθηκα για την προσωπικότητα του, κάτι πολύ φυσιολογικό» πρόσθεσε ο Ζ. Σινουέ.

Η πλοκή του βιβλίου εκτυλίσσεται στους ιστορικούς ιερούς τόπους της γέννησης του μουσουλμανισμού, σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Μωάμεθ. Ο συγγραφέας τοποθετεί σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, ως κεντρικό πρόσωπο του αφηγήματος του ένα νεαρό γραφέα, ο οποίος καταγράφει τις μαρτυρίες του μοναδικού εναπομείναντα στη ζωή ανθρώπου, που γνώρισε από κοντά τον Μωάμεθ.

Φ. Γρηγοριάδης

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana