Περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις αναβαθμίζουν οι Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις

Τελευταία ενημέρωση: 17:32

 

    Περιοχές της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις φιλοδοξεί να αναβαθμίσει το πρόγραμμα των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων, το οποίο, όπως επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, θα διαχειριστεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους δήμους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Πυλαίας - Χορτιάτη, Κορδελιού - Ευόσμου, Δέλτα και Καλαμαριάς. 
    

Στις προτάσεις που μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως η αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου, καθώς και της παραλιακής ζώνης των δήμων Kαλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, αναπλάσεις στρατοπέδων όπως αυτό του Παύλου Μελά,  ρεμάτων και εμπορικών κέντρων όπως αυτό του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, μέτρα περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η αναβάθμιση σταθμών μέτρησης, καθώς και η ενοποίηση όλων των χώρων που καταλαμβάνουν σήμερα στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη φορείς όπως η Τεχνόπολη, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Cedefop.

    Ο εν λόγω σχεδιασμός θα τεθεί σε λίγες μέρες σε διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθούν νέες προτάσεις, ενώ αργότερα προβλέπεται η έγκρισή του από τη Μητροπολιτική Επιτροπή. Τελικά οι προτάσεις θα κατατεθούν στη διαχειριστική αρχή και θα κριθούν ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητάς τους.

    Κατά την πρώτη ενημέρωση που έγινε σήμερα στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων των δήμων και διαφόρων φορέων, η κ. Πατουλίδου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η πολύπλευρη ανάλυση που έγινε από ομάδα μελετητών, οι κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν απογυμνωθεί από την οικονομική δραστηριότητα, το κτιριακό απόθεμα της πόλης θεωρείται γηρασμένο, το κυκλοφοριακό πρόβλημα γιγαντώνεται ενώ το δίκτυο πρασίνου χαρακτηρίζεται απογοητευτικό. Παράλληλα σημειώθηκε έντονη οικονομική συρρίκνωση ήδη από τη δεκαετία του ‘90, ενώ το εισόδημα στην πόλη μειώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι σε όλη την Περιφέρεια και παρατηρείται στασιμότητα του αστικού πληθυσμού και κίνδυνος περιθωριοποίησης της πόλης. Επιπλέον καταγράφονται διάσπαρτες αναπλάσεις ασύνδετες μεταξύ τους και ταυτόχρονα αναξιοποίητα κτίρια και γήπεδα δημοτικής ιδιοκτησίας.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana