ΠΚΜ: 147 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ για τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Τελευταία ενημέρωση: 14:39

 

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αναπτύσσει σχέδιο δράσης για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και την αύξηση της εξωστρέφειας.
“Η περιφέρεια κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και ο άλλος ο τουρισμός. Έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια δημιουργίας της εξωστρέφειας”, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9fm” ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Θεοφάνης Παπάς.

Ο ίδιος επισήμανε πως: “στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Παρά τα προβλήματα του εμπάργκο που υπήρξαν πριν καιρό οι εταιρείες αυτές δεν σταμάτησαν. Η διεθνής αγορά είναι μια μόνιμη αναζήτηση. Και εμείς αυτό κάνουμε, καθώς συνεχίζουμε να αναζητούμε νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα”, τόνισε ο κ. Παπάς.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι θα γίνει σωστός καταμερισμός των 147 εκατομμυρίων ευρώ που είναι προϊόν του ΕΣΠΑ. “Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στον αγροτικό τομέα. Όλοι πρέπει να εργαστούμε για να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Ήδη ξεκίνησαν τα προγράμματα. Θέλουμε ένα μέρος των χρημάτων να πάει στους νέους γεωργούς και ένα άλλο στο σχέδιο βελτίωσης, ώστε να ενταχθούν οι γεωργικές επιχειρήσεις για να ανανεώσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Ένα άλλο κομμάτι είναι η σύσταση ομάδων για την παραγωγή και δημιουργία των συνεταιρισμών. Μέσα από την σωστή οργάνωση και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν φταίνε συνεταιρισμοί που δεν λειτούργησαν, αλλά τα άτομα που τα χειρίστηκαν. Αυτοί που διοικούσαν είδαν τους συνεταιρισμούς ως δικό τους μαγαζί. Αυτό ήταν το λάθος τους. Το ευχάριστο είναι ότι ανέβηκε το επίπεδο των αγροτών. Κατάλαβαν ότι είναι μονόδρομος ο πρωτογενής τομέας. Ήδη ξεκινήσαμε την συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις και κάνουμε έκκληση στους παραγωγούς να έρθουν να ενημερωθούν”, επισήμανε ο κ. Παπάς.

Τέλος αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των αγροτών. “Έχουν δίκαιο οι αγρότες. Όμως είμαι αντίθετος με το κλείσιμο των δρόμων. Αισθανόμαστε ότι κάθε απόφαση που βγαίνει βγαίνει προς το χειρότερο. Στο τέλος της χρονιάς που πληρώνεις δεν σου μένει τίποτε. Οι αγρότες που κερδίζουν κάποια χρήματα δεν είναι αυτοί που τα βγάζουν στο εξωτερικό, αλλά αυτοί που επενδύουν στην εργασία τους”, ολοκλήρωσε ο κ. Παπάς.

Την συνέντευξη πήρε η Αλ. Χατζηγεωργίου

Επιμέλεια: Κυρ. Παρασίδης


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana