Επιχείρηση απεγκλωβισμού 17 κύκνων από την παγωμένη λίμνη της Καστοριάς

Τελευταία ενημέρωση: 08:43

 

Η παγωμένη λίμνη Καστοριάς είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα ωστόσο δημιουργεί πρόβλημα στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Δεκάδες άγρια πτηνά έχουν παγιδευτεί στα παγωμένα νερά. Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

“Από προχθές απεγκλωβίσαμε 17 κύκνους. Υπάρχουν και μικρά πουλιά που είναι εγκλωβισμένα, αυτά δεν μπορούμε να τα βρούμε εύκολα μέσα στα καλάμια. Στα σημεία που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε θα είναι μεγαλύτερη η θνησιμότητα. Προσπαθούμε όμως” ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 fm” ο εθελοντής Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, περιγράφοντας τον τρόπο που τα πουλιά “φυλακίζονται” στον πάγο. “Τα πουλιά που κοιμούνται μέσα στο νερό, αν δεν πάρουν τα πόδια τους όταν περνά η νύκτα δυστυχώς εγκλωβίζονται σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και έτσι το πρωί τα πτηνά έχουν παγιδευτεί”.

“ Η λίμνη της Καστοριάς αυτή τη στιγμή είναι καθολικά παγωμένη, από άκρη σε άκρη, όπως είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και σημείωσε τις μεθόδους που ακολουθούν οι εθελοντές για να απεγκλωβίσουν τα άγρια πουλιά αλλά και να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν. “Σε κάποιες περιπτώσεις ρίχνουμε σκάλα πάνω στον πάγο για να περπατήσουμε ή πετάμε μεγάλα τετράγωνα ξύλα για να πατήσουμε. Σε άλλες περιπτώσεις μπαίνουμε με βάρκες χωρίς καρίνα για να σπρώξουμε τη βάρκα στον πάγο, όπου αυτός είναι δυνατός για να φτάσουμε στο πουλί που είναι εγκλωβισμένο.

Ο σταθμός περίθαλψης δέχεται συνεχώς παγωμένα πουλάκια. Οι εθελοντές τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, τα φροντίζουν και ύστερα τα απελευθερώνουν σε σημεία στη λίμνη που έχουν σπάσει τον πάγο.

“Προσπαθούμε να σπάμε τον πάγο σε κάποια σημεία ώστε να βρίσκουν τα πουλιά να τρώνε αλλά και να πίνουν νερό. Γιατί μπορεί να πατάνε σε μία λίμνη αλλά δεν μπορούν να τραφούν και να πιουν νερό όπως περιέγραψε ο εθελοντής της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους συλλόγους αλλά και το Δήμο Καστοριάς να γίνει μερική σίτιση κάποιων πουλιών, ώστε να μην πάθουν ασιτία.

Ο εθελοντής του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων έδωσε δύο χρήσιμες πληροφορίες προς τους κατοίκους αλλά κυρίως τους επισκέπτες των ημερών στην Καστοριά ή άλλη περιοχή με παγωμένη λίμνη:

-δεν πρέπει να δίνουμε στα πουλιά τροφές που τρώμε εμείς.

-Εκείνο που μπορεί να κάνει ο κόσμος είναι να ειδοποιεί τους αρμόδιους φορείς, να τους δίνει το στίγμα σε ποιο ακριβώς σημείο είδε το πτηνό”.

Συνέντευξη στην Α. Χατζηγεωργίου

Επιμέλεια Ε. Μπιμπίκου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana