Βαγγέλης Αποστόλου: Έκκληση για διάλογο προς τους αγρότες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Τελευταία ενημέρωση: 11:06

 

 Είναι δικαίωμά τους να ζεσταίνουν τα τρακτέρ, να κάνουν προετοιμασίες. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: η οποιαδήποτε κινητοποίηση έχει βασική αναφορά σε συγκεκριμένα αιτήματα και εγώ αυτά (τα αιτήματα) από πλευράς των αγροτών δεν τα έχω, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 fm» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

   «Εμφανίζονται ορισμένες ομάδες να οργανώνουν κινητοποιήσεις» τόνισε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Θέλω να τους πω να έρθουν να συζητήσουμε (...) να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ποιες δεσμεύσεις πήραμε και δεν υλοποιήσαμε να βρούμε τη λύση» είπε μεταξύ άλλων στο «Πρακτορείο 104,9 fm»

    «Οι αγρότες στη χώρα μας είναι η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αφορολόγητο περίπου 9500 ευρώ. Και όταν το 95% των αγροτών καλύπτονται από το συγκεκριμένο αφορολόγητο- σύμφωνα με τις δηλώσεις τις δικές τους που έχω από το υπουργείο Οικονομικών -στην ουσία δεν είναι μια φοροαπαλλαγή που αφορά τη μεγίστη πλειοψηφία των αγροτών;» ανέφερε ο κ. Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση των αγροτών.

   Υποστήριξε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για την κάρτα του αγρότη, την οποία υπογράφουν όλες οι τράπεζες, έχει στόχο να υπάρξει ρευστότητα στους αγρότες αλλά και να δουν μειώσεις από 10% έως και 70% στο κόστος παραγωγής τους. Πρόσθεσε πως υπάρχει δέσμη μέτρων που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των αγροτών και τους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των αγροτών ότι δεν προσέρχονται σε διάλογο γιατί δεν θα βγάλουν τίποτα.

   «Λένε (οι αγρότες) ότι θέλουν προ ημερησίας στη Βουλή, αλλά πάλι διάλογος δεν θα γίνει γιατί δεν συμμετέχουν εκείνοι. Εγώ τους αντιπροτείνω: γιατί δεν έρχεστε στην επιτροπή Εμπορίου που συμμετέχουν όλα τα κόμματα να ακούσετε τις θέσεις τους -και της κυβέρνησης- και θα βάλετε και τα αιτήματα σας» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να πυροβολούμε στον αέρα, κάνω έκκληση να έρθουν να κουβεντιάσουμε. Όμως είναι δικαίωμά τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

   Αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική είπε ότι πρέπει να ξεκολλήσουμε από τις συζητήσεις για τις ενισχύσεις -τις οποίες χαρακτήρισε θετικές, γιατί ως ποσά είναι υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα- ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να δούμε τα εργαλεία για την αγροτική ανασυγκρότηση. «Πρέπει να αντιληφθούν και οι αγρότες ότι εφόσον βρισκόμαστε εντός της ΕΕ σημαίνει ότι όλες οι κινήσεις, σε επίπεδο αγροτών, διέπονται από κοινοτικούς κανονισμούς. Πάνω από το 50% των κανονισμών αφορούν τους αγρότες γιατί έχουν κοινό κοινοτικό προϋπολογισμό, 19-20 δις σε βάθος 5ετίας θα απορροφήσει ο αγροτικός τομέας» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

   Σχετικά με τον ΟΓΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η περίοδος μεταβατικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σημείωσε ότι υπάρχει μια επιβάρυνση του ασφάλιστρου ωστόσο υπογράμμισε ότι «η φοροαπαλαγή είναι πολύ μεγάλη, το 95% αυτών των χρημάτων θα επιστραφούν. Μέσα στο 2017 θα επιστρέφονται όλες οι προκαταβολές που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια», για να συμπληρώσει πως «το ποσό που θα επιστραφεί είναι πολύ μεγαλύτερο από το ασφάλιστρο που θα κληθούν να πληρώσουν το 2017».

   Τέλος ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «ο ΟΓΑ είχε πολλά προβλήματα. Από τις εισφορές του ταμείου δεν μπορούσε να καλυφθεί ούτε το 25% των χρημάτων που έπαιρναν οι αγρότες. Με το νέο σύστημα υπολογισμού και το ενιαίο ταμείο και σε συνδυασμό με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, οι αγρότες θα φτάνουν να παίρνουν σύνταξη όπως όλοι οι υπόλοιποι. Δεν θα είναι πλέον αιχμάλωτοι ενός μικρού βοηθήματος που είναι συνεχώς μειούμενο».

Σοφία Παπαδοπούλου-Κωστής Παπαδάκης


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana