Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Τελευταία ενημέρωση: 10:35

 

Συνεχίζονται για 2η μέρα, σήμερα, οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης.

Μεταξύ άλλων συνέδρων,έχουν κληθεί να μιλήσουν και να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Εργασίες Συνεδρίου σε Ολομέλεια (Θεσμικά – Οικονομικά)

09:00 – 15:00 ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τοποθετήσεις επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων

Εισηγήσεις: Β΄Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη,

Προέδρου Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Καρπέτα

Προέδρου Επιτροπής Οικονομικών Αλέξη Καστρινού, και

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Κώστας Πουλάκης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών.

15:00 – 16:00 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

16:00 – 20:00 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ»

Θεματική Ενότητα 1

ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αίθουσα «Θεσσαλονίκη»

Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος

Σάββα Χιονίδη

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Γιώργος Κρεμλής, Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Ενσωμάτωσης & Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Γ.Δ. Περιβάλλοντος Ε.Ε.

Θεματική Ενότητα 2

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Αίθουσα «Ελλοπία»

Εισηγήσεις: Νικόλαου Μελετίου, Προέδρου Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Σίμου Δανιηλίδη Αντιπροέδρου Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας και Μιχάλη Βουρνούς, Δημάρχου Χίου

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχει κληθεί και θα παρέμβει η κ. Θεανώ Φωτίου, Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θεματική Ενότητα 3

ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αίθουσα «Αλέξανδρος»

Εισηγήσεις: Α΄Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, Προέδρου Επιτροπής Ανάπτυξης & Υποστήριξης της

Επιχειρηματικότητας Δημήτρη Παπαστεργίου και του Προέδρου Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Τζιαχρήστα

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ και Τ.Σ.

Θεματική Ενότητα 4

Παρουσίαση – Ενημέρωση των Νομικών Προσώπων της ΚΕΔΕ

ΠΕΤΑ ΑΕ & ΙΤΑ ΑΕ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ο.Τ.Α. ΜΕΣΩ ΤΟΥ

ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΕπ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΑ Α.Ε.

Αίθουσα «Ολυμπιάς»

Εισήγηση Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΠΕΤΑ Α.Ε.

Νίκου Χιωτάκη

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος ΤΠΔ και ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

 

Πρώτη ημέρα των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Γ. Πατούλης: "Το 2017 οι δήμοι θα εισπράξουν από το κράτος τα λιγότερα χρήματα που εισέπραξαν τα τελευταία χρόνια

Στα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τις οφειλές του κράτους προς τους δήμους από τα παρακρατηθέντα από το 2009. Το παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ είναι η οφειλή της κεντρικής εξουσίας προς τους δήμους. Αν μας είχαν δοθεί τα χρήματα αυτά, που μας ανήκαν άλλωστε, αν τα είχαμε εμείς διαχειριστεί, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Πατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία ολοκληρωμένη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης, και ανέφερε ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση, το πρόβλημα δεν είναι ο εκλογικός νόμος αλλά η μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, ο σφικτός εναγκαλισμός με την κεντρική εξουσία και η χορήγηση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό. Ειδικά για τη μείωση των πόρων, τόνισε ότι το 2017 οι δήμοι θα εισπράξουν από το κράτος τα λιγότερα χρήματα που εισέπραξαν ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Για το προσφυγικό επανέλαβε ότι δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ολοκληρωμένο σχέδιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αγνοεί την ΚΕΔΕ και έκανε λόγο για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους μαζί με τα χρήματα, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η ΚΕΔΕ ζητά να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 το κονδύλιο των 214 εκατομμυρίων και να συμψηφιστεί με το ποσό που θα προκύψει από το ύψος της νέας γενιάς παρακρατηθέντων. Η Ένωση ζητά επίσης να αποδίδονται μέχρι το τελευταίο ευρώ όσα προβλέπονται στον Ν. 3852/2010, να παραχωρηθεί στους δήμους το δικαίωμα χρήσης των αιγιαλών, να μεταφερθούν στους δήμους ακίνητα του δημοσίου που δεν έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, να προωθηθεί η φορολογική αποκέντρωση, να χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά έργα από το Πράσινο Ταμείο, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης στο 8% του ΑΕΠ και να ενισχυθούν οι δήμοι στην υλοποίηση πολιτικών που αναδεικνύουν την κοινωνική αλληλεγγύη σε ύψιστη προτεραιότητα. 

Για το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι διεξάγεται στην πιο κρίσιμη ίσως χρονική συγκυρία για το ίδιο το μέλλον του τόπου και της πατρίδας μας. Παράλληλα, τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά για να σηκώσει η Ελλάδα ξανά ψηλά το κεφάλι, και αναλαμβάνει την ευθύνη να χτίσει την Ελλάδα από την αρχή. 

«Σε αυτό το συνέδριο θα φέρουμε προς έγκριση από το Σώμα, τη δική μας πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κράτους» είπε και σημείωσε ότι είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ να προτείνει στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του «Καλλικράτη», 12 μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, που βασίζονται σε αποφάσεις συνεδρίων της ΚΕΔΕ, στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και στις μελέτες που εκπονήθηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η ΚΕΔΕ θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις προτάσεις αυτές, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση» τόνισε ο Γιώργος Πατούλης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης δήλωσε πως η ΚΕΔΕ «είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την αναγέννηση της πατρίδας μας» με συγκεκριμένες θέσεις για την αλλαγή του «Καλλικράτη», τα οικονομικά των ΟΤΑ, την τοπική ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την αγροτική ανάπτυξη, τη νησιωτικότητα, το προσφυγικό, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, το χωροταξικό σχεδιασμό, την υγεία και την παιδεία, τη συνταγματική αναθεώρηση. Όλα τα παραπάνω ζητήματα θα συζητηθούν στο συνέδριο - και με τον τρόπο αυτό η ΚΕΔΕ θα διαμορφώσει το νέο σχέδιο δράσης για την επόμενη χρονιά, η οποία, «θα είναι μια χρονιά αγώνων και διεκδικήσεων» κατέληξε ο Γ. Πατούλης.

Π.Γ.

Η ιστορία της ΚΕΔΕ μέσα από ένα λεύκωμα 1975 - 2016

Ένα λεύκωμα με τη διαδρομή της ΚΕΔΕ από το 1975 έως σήμερα, μέσα από τη δράση των διοικητικών συμβουλίων σε όλες τις δημοτικές περιόδους, μαζί με φωτογραφικό υλικό και κείμενα ιστορικής αξίας, παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η έκδοση του λευκώματος έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΔΕ το 1927, και παρουσιάζονται γεγονότα από την ιστορία της Αυτοδιοίκησης.

Στο λεύκωμα επιχειρείται η αποτίμηση των προσπαθειών, των διεκδικήσεων και των αγώνων της ΚΕΔΕ, και συνολικά του θεσμού της αυτοδιοίκησης στα χρόνια της μεταπολίτευσης. 

Στη διάρκεια της παρουσίασης του λευκώματος, δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στον αντιπρόεδρο της Βουλής και τέως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Νικήτα Κακλαμάνη και στον τέως δήμαρχο Πορταριάς, Βασίλη Κοντορίζο, για την προσφορά τους στην αυτοδιοίκηση.

Τις αναμνηστικές πλακέτες απένειμαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

«Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια, έρχονται στιγμές στη ζωή των ανθρώπων που η συγκίνηση δεν τους αφήνει να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται. Ευγνωμονώ το θεό και την τύχη που μου επέτρεψε να περάσω μαζί με όλους εσάς τόσα χρόνια, αγωνιζόμενος μαζί με όλους εσάς για την αυτοδιοίκηση.
Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους, από όλες τις παρατάξεις. Αν έχετε αγωνιστικότητα, δεν υπάρχει πολιτική εξουσία που να μπορεί να αντισταθεί στα δίκαια αιτήματά σας», είπε ο κ.Κακλαμάνης. 

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, στη διάρκεια της απονομής σχολίασε για τον κ. Κακλαμάνη πως «έμπρακτα έχει αποδείξει την αγάπη του για την Αυτοδιοίκηση όσο την υπηρετούσε. Δεν κρύβει τα λόγια του, χωρίς να υπολογίζει το κόστος».

«Έχω πάρει πολλά βραβεία, όμως αυτό είναι το κορυφαίο γιατί είναι από την οικογένεια μου, την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο κ. Κοντορίζος που εκλέχτηκε δήμαρχος για πρώτη φορά το 1964 και υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση 40 χρόνια.

Α.Καρ.


 

Γ. Πατούλης :"Αναμένουμε απ' το συνέδριο να βρούμε τον δρόμο που θα δώσει οξυγόνο στην αυτοδιοίκηση"

"Μέσα από αυτό το συνέδριο όλοι αναμένουμε, μετά από τη λήξη του, να έχουν δοθεί οι δυνατότητες να αποτυπώσουμε τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως να έχουμε βρει τον δρόμο εκείνο, που θα δώσει το οξυγόνο που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση για να πάμε μπροστά" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι το συνέδριο μπορεί να μιλήσει με τρόπους αναπτυξιακούς, με λύσεις βέλτιστης πρακτικής, που σε πολλές χώρες της Ευρώπης ήδη έχουν δημιουργηθεί. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι ο τόπος να αποφασίζει για τον τόπο, να υπάρξει μια αλλαγή στη στατικότητα που έχουν νιώσει όλοι και να δοθεί νέα ώθηση, ένα μήνυμα ελπίδας.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στους δήμους της χώρας ανέφερε ότι καμία απόφαση που θα ληφθεί δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι και κάλεσε εκπρόσωπό τους να χαιρετίσει τις εργασίες του συνεδρίου, δεχόμενος χειροκροτήματα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κίνδυνος για νέα επώδυνα μέτρα


 

Τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είπε ότι η έκβαση της είναι αβέβαιη, μίλησε για τον κίνδυνο νέων επώδυνων μέτρων κι επανέφερε το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Το μίγμα ιδεοληψίας και ανικανότητας της κυβέρνησης δεν επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία είπε ο κ. Μηστοτάκης και επισήμανε: «Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός "κόφτης" και το "υπερταμείο". Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης». 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι αντί να προσελκύει, διώχνει επενδυτές και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. Χαρακτήρισε "σταθερά απόντα" τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με αφορμή το ταξίδι του στην Κούβα παρατήρησε: «Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα, είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση. Αυτή η kυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία απέναντι σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που φρόντισε εγκαίρως να τορπιλίσει ο κ. Σκουρλέτης, πριν επιβραβευθεί στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Και διερωτώμαι: Υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό το κυβερνητικό φιάσκο; Ιδρώνει το αυτί κανενός που η Ελλάδα έχει καταστεί προορισμός προς αποφυγήν για κάθε επενδυτή; Θα μου πείτε από μια ανεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει κανείς την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει φθάσει στο άλλο άκρο εισάγοντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Ασκεί συστηματικά κριτική όχι στην προηγούμενη, αλλά στην επόμενη κυβέρνηση, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Ίσως αυτή να είναι και η μοναδική τους πρόβλεψη που θα επαληθευτεί».

Ν.Ρ.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν διεκδικεί καμία εξουσία
 

Την ανάγκη συμπόρευσης, ενότητας και συνεργασίας της Εκκλησίας με τους όλους τους θεσμούς και φορείς της Πολιτείας, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλαδας (ΚΕΔΕ).

«Κοιτάμε το τώρα και πώς θα πορευθούμε στο αύριο. Με εγωισμούς, με διαιρέσεις, με μικρότητες, ή με ενότητα, συνεργασία και σύμπλευση; Η Εκκλησία είναι σταθερά προσηλωμένη στην ενότητα και συνεργασία», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος

και πρόσθεσε:

«Η Εκκλησία βλέπει τον άνθρωπο, και με αυτό το βλέμμα απευθύνεται σε κάθε θεσμό, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, σε κάθε πρόσωπο, σε όλους ανεξαιρέτως και ζητά σύγκλιση, συνεργασία, συνοδοιπορία, συναντίληψη. Η ιστορία και η εμπειρία καθενός από εμάς έχει αποδείξει ότι η συμπόρευση και η συνεργασία φέρνει ωφέλιμα αποτελέσματα, οικοδομεί κλίμα εμπιστοσύνης, ενότητας και συμβάλλει στην πρόοδο».

Απευθυνόμενος σε όσους «εσφαλμένα νομίζουν ότι η Εκκλησία διεκδικεί για τον εαυτό της μερίδιο εξουσίας, νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής», διευκρίνισε: «Η Εκκλησία δε διεκδικεί καμιά εξουσία και καμιά δύναμη. Η δύναμή της είναι η θυσιαστική της αγάπη. Κι αυτό που ζητούμε και θέλουμε είναι ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα να θυσιαζόμαστε, όχι να θυσιάζουμε, να διακονούμε και όχι να διακονούμεθα. Να προσφέρουμε και όχι να παίρνουμε, να αγαπάμε και να ενώνουμε».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, μέσα από τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τις επιμέρους δομές («Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, φιλόπτωχα ταμεία Ι.Μ. και ενοριών, γηροκομεία, κοινωνικά ιατρεία κ.λ.π.)  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, η βαθιά οικονομική ύφεση που βίωσε και τα παρεπόμενά της, φανέρωσε ότι η Εκκλησία είναι στην κυριολεξία η τροφός του έθνους, η στοργική μάνα, η ανοιχτή αγκαλιά, το πανδοχείο της αγάπης στο οποίο χωρούν οι πάντες και κυρίως οι πονεμένοι άνθρωποι, οι αναξιοπαθούντες, οι φτωχοί, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, και όλοι οι άνθρωποι των οποίων πλήττεται η αξιοπρέπεια και διακυβεύεται πολλές φορές αυτό καθ’ εαυτό το δικαίωμα στη ζωή».

Τέλος, ο κύριος Ιερώνυμος υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας της Εκκλησίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, «τον πιο άμεσο φορέα δημόσιας εξουσίας, που βρίσκεται στην πλέον αδιαμεσολάβητη σχέση με τον πολίτη»:

«Κάθε πολίτης της χώρας μας είναι συγχρόνως και δημότης σε έναν δήμο, και είναι πολύ σημαντικό, κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ότι ο δημότης έχει τη δυνατότητα να εκλέγει, να επιλέγει ανθρώπους που θα αναλάβουν για κάποιο χρονικό διάστημα να υπηρετήσουν τις ανάγκες και προβλήματά τους» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνο συνεργασίας για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων πολιτών

Κοινή δράση, με στόχο την ανακούφιση χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, αναλαμβάνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω συμφώνου τριετούς συνεργασίας, που υπέγραψαν στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.


Το σύμφωνο, που υπέγραψαν εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης και εκ μέρους της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κώστας Δήμτσας, προβλέπει «αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη για την παροχή κοινωνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας», με στόχο «ανασφάλιστοι, άστεγοι, αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, να βρουν την αναγκαία υποδομή, την εξειδικευμένη φροντίδα και την υπεύθυνη στήριξη» και «να έχουν στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη, μέσα από την εξεύρεση πόρων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων».


Η συνεργασία των φορέων περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:


1. Την συγκέντρωση, μέσω της ΚΕΔΕ, στοιχείων από τις κοινωνικές δομές των δήμων σχετικά με τον αριθμό των ατόμων και το είδος των αναγκών που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα (στέγαση, τροφή, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, κοινωνική φροντίδα).

2. Την συνεχή λειτουργία γραφείου στην ΚΕΔΕ, το οποίο, σε συνεργασία με την Αποστολή, θα καταγράφει τα αιτήματα των δήμων για τις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες και τους ανασφάλιστους πολίτες.

3. Το συντονισμό των δράσεων των συμβαλλόμενων φορέων για την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, κοινοτικούς πόρους, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εθελοντισμό.

4. Την οργάνωση των διαδικασιών, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, ανάθεσης εργασιών, υπηρεσιών, προμηθειών για την υλοποίηση των εδώ περιγραφόμενων στόχων της συνεργασίας.

5. Την με κάθε τρόπο αξιοποίηση του εθελοντισμού, μέσα από καμπάνιες και διάδοση με κάθε τρόπο της δράσης.

6. Την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των αρχών για την συνδρομή στο έργο των φορέων.

7. Ευαισθητοποίηση των ιερέων και ενοριτών σε όλες τις ενορίες με την οργάνωση ενημερωτικών ομιλιών.

8. Εκστρατείες πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εκστρατείες εμβολιασμού, εκστρατείες κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών στις ενορίες κ.λπ.)

9. Αξιοποίηση των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Αποστολής με ιατρικές επισκέψεις στις μονάδες - ιδρύματα - ξενώνες της Αποστολής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υλοποίηση προγραμμάτων - εκστρατειών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις ενορίες, καθώς και προγραμμάτων άμεσης βοήθειας.

Την πορεία υλοποίησης των δράσεων, που προβλέπει η συμφωνία, θα αξιολογεί τακτικά επιτροπή συντονισμού, που συστήνουν οι δύο φορείς, ενώ άμεσα πρόκειται να συνταχθεί το αναλυτικό πλαίσιο των προγραμματιζομένων δράσεων.

Μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσέφερε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ μία εικόνα του Αποστόλου Παύλου, ενώ ο Γιώργος Πατούλης προσέφερε μία εικόνα στον κ. Ιερώνυμο και μία τιμητική πλακέτα στον Κώστα Δήμτσα, σε αναγνώριση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω της «Αποστολής».

Σ. Αβραμίδου


 

Τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας

Τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ψήφισε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τον χαιρετισμό του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έκανε λόγο για νέες περικοπές και νέα κυβερνητική επιδρομή στους δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ για την επικείμενη και πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είπε ότι «περισσότερα ερωτήματα γεννά, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας διερωτήθηκε: «Σκοπεύει να φέρει αρμοδιότητες και τους απαραίτητους αντίστοιχους πόρους στις περιφέρειες και τους δήμους; Σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα της ουσιαστικής οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας και της διοικητικής ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης; Θα προχωρήσει στη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουν τα έσοδά τους οι περιφέρειες και οι δήμοι και να μην κρέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Εξέφρασε, άλλωστε, τη βεβαιότητα ότι ο διάλογος που θα γίνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα έχει ιδιαίτερο θεσμικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και πρότεινε να διεξαχθεί το 2017 ένα κοινό συνέδριο της αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Π. Γ.


 

«Το προσφυγικό θέλει σοβαρότητα, ευθύνη και συντονισμό με την Ευρώπη», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης

«Το προσφυγικό θέλει μεγάλη σοβαρότητα κι ευθύνη και να λειτουργήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, συντονισμένα με την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο «Ι.Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καμίνης εξέφρασε τον προβληματισμό του και να ανέφερε ότι «ανά πάσα στιγμή, θεωρητικά μπορεί να ανοίξει η στρόφιγγα από τη γειτονική χώρα (Τουρκία) και να έρχονται άνθρωποι σωρηδόν. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί πως η χώρα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί τους 60.000».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στις προσλήψεις προσωπικού στους δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουμε προσωπικό. Το υπάρχον -που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλής ποιότητας- να μπορέσουμε να το εκπαιδεύσουμε κατάλληλα και να το επιμορφώσουμε».

A.K.


 

Γ.Μπουτάρης: "Τιτάνια η προσπάθεια της αυτοδιοίκησης"

Για "τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η αυτοδιοίκηση, μέσα στις γνωστές δύσκολες συνθήκες της χώρας" έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".

"Ο καθημερινός μας μόχθος χρειάζεται στήριξη από την κεντρική διοίκηση, την οποία συχνά δεν τη βρίσκει. Αντίθετα, συναντούμε πλήθος προσκόμματα. Αρχίζοντας από τις περικοπές των πόρων, περνώντας στην ασφυκτική εξάρτηση από το κράτος και καταλήγοντας στην πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών", είπε ο κ.Μπουτάρης.

"Δεν είμαι, φυσικά, αφελής. Κάθε εξουσία κρύβει τον κίνδυνο της κατάχρησής της. Γι' αυτό χρειάζονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Όχι, όμως, οι 14 που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας. Οι έλεγχοι θα πρέπει να απλοποιηθούν και να ασκούνται από αξιόπιστο φορέα. Να είναι σοβαροί, γρήγοροι και αποτελεσματικοί" πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως είναι "θέμα ζωής και θανάτου η ριζική μεταρρύθμιση που θα κάνει την αυτοδιοίκηση το αφεντικό των δήμων και των πόλεων. Κοντεύουμε να καταντήσουμε απλοί διαχειριστές των προβλημάτων".

Επίσης, ανέφερε πως στόχος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είναι να καταλήξει στις θέσεις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και να τις καταθέσει στην κοινωνία και στον διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση για την αλλαγή του "Καλλικράτη".

Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε ακόμη η ΚΕΔΕ "να ξεφύγει από τον κομματικό έλεγχο", ενώ για τα μνημόνια των τελευταίων ετών είπε πως "όλα τα λεφτά του κόσμου θα παν χαμένα, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι".

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος: "Εκκλησία και αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον άνθρωπο, στον δημότη"

"Πρώτη η εκκλησία και δεύτερη η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον άνθρωπο, στον δημότη και στον πολίτη, για να τον βοηθήσει στις δυσκολίες της ζωής" δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".

Επίσης έκανε λόγο για δουλειά και συνεργασία, που θα φέρουν αποτελέσματα. «Πρέπει να δουλεύουμε, πρέπει να συνεργαζόμαστε, πρέπει να ελπίζουμε ακόμη κι όταν έχουμε δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Ανθιμος συμπλήρωσε πως "η πραγματικότητα στην οποία ζούμε, ιδιαίτερα εμείς οι ποιμαντικοί ποιμένες, κυρίως στις ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος και τις παραθαλάσσιες περιοχές, μας καλεί σε μια ενότητα. Μας καλεί να είμεθα πάντα κοντά στην πατρίδα".

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και έστειλε το μήνυμα πως "θα πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε, να αγωνιζόμαστε, να κρατήσουμε αυτά που έχουμε στην πατρίδα μας. Να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια και όλη την ιστορία που έγραψαν οι πρόγονοι μας".

Α.Καρ.

«Ιστορικό χρέος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τους συνανθρώπους μας» δήλωσε ο πρόεδρος ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός

"Έχουμε ιστορικό χρέος να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για τους συνανθρώπους μας. Ο καθένας και η καθεμιά ξέρει τι πρέπει να κάνει για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Αγοραστός υποστήριξε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν θα πρέπει να αφήνουμε τίποτα να μας χωρίζει. Δύναμη μας είναι η ενότητα. Το έχουμε αποδείξει ότι μαζί στο ίδιο μετερίζι μπορούμε όχι απλά να δίνουμε, αλλά να κερδίζουμε και μάχες".

Τόνισε πως η αυτοδιοίκηση είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας και συμπλήρωσε πως η περιφερειακή αυτοδιοίκηση χρειάζεται να μετεξελιχτεί σε περιφερειακή διακυβέρνηση. 

Μίλησε για "νέες προκλήσεις σ' ένα ρευστό περιβάλλον" και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 που εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει μειώσεις στους πόρους για την αυτοδιοίκηση. 

"Κι αυτό ενώ η αυτοδιοίκηση επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο στα χρόνια της κρίσης. Στηρίζει και κρατάει όρθια την κοινωνία. Πονά και δοκιμάζεται σκληρά, ενώ καλύπτει το κενό του κοινωνικού κράτους" είπε ο κ.Αγοραστός.

Α.Καρ.

Τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της ανασκαφής στην Αμφίπολη ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου

Τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη ζήτησε από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Πολιτισμού ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τον χαιρετισμό του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ "είναι αντίθετη στη μη πρόσκλησή της στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη υπό τον πρωθυπουργό", έκανε αρκετές αναφορές  στον Μέγα Αλέξανδρο, τον Αριστοτέλη και τη δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα, ενώ για το ρόλο της αυτοδιοίκησης είπε χαρακτηριστικά ότι "δημοκρατία άνευ αυτοδιοικήσεως ολίγον διαφέρει παιδικού παιγνίου". 

Για τον "Καλλικράτη" ανέφερε ότι επτά χρόνια μετά από την καθιέρωση της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης, ο ιδρυτικός νόμος του έγινε αγνώριστος από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των διατάξεών του, επισήμανε ότι καμία κυβέρνηση δεν εκδίδει το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε οι δήμοι να κάνουν δημοτικά δημοψηφίσματα για μείζονα ζητήματα τοπικής σημασίας και πρόσθεσε ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα έμειναν ανεφάρμοστα και δεν υπήρξε η στήριξη του εγχειρήματος με πόρους, προσωπικό και μέσα.

 

Π.Γ.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι” δήλωσε ο Έλληνας σύμβουλος του Ντόναλτ Τραμπ, Γιώργος Παπαδόπουλος

"Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι" δήλωσε ο Έλληνας σύμβουλος του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, Γιώργος Παπαδόπουλος, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

"Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε στενή σχέση με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι μια γέφυρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον ελληνισμό της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο ελληνισμός μεγαλούργησε στις ΗΠΑ περισσότερο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου" είπε.

Π.Γ.


 

Χαιρετισμοί συνδικαλιστών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από την Κύπρο στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στα οικονομικά των δήμων και τις ελλείψεις τους σε προσωπικό στάθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΠ - ΟΤΑ, Μάρκος Δαρδαμάνης, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που άρχισε σήμερα στο «Ι.Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Δαρδαμάνης στάθηκε ιδιαίτερα και στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας πως «αιρετοί και εργαζόμενοι δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ανταποκριθήκαμε πλήρως και η ελληνική κοινωνία έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς».

Από την πλευρά της και το μέλος Γ.Σ. ΠΟΕ - ΟΤΑ, Μαρία Κατούδη, έκανε λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και για αδυναμία προσλήψεων, που ανοίγει την πόρτα σε κάθε καιροσκόπο ιδιώτη».

Η κ.Κατούδη απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, που παρακολουθούσε το συνέδριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα αναφερθώ σ' εσάς πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς αντί για προσλήψεις είχαμε απολύσεις, αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να συνεχιστούν».

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου- εκπρόσωπος Ένωσης Δήμων Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, μίλησε για συνεργασία προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης Ελλάδας - Κύπρου. Υποστήριξε επίσης πως «σήμερα και όχι αύριο επιβάλλεται να απαντηθούν τα ερωτήματα που απομακρύνουν τον κόσμο από τις αρχές του τόπου και από αυτούς που βρίσκονται στο πηδάλιο της αυτοδιοίκησης».

Α.Καρ.

Δηλώσεις δημάρχου Δέλτα, Ευθύμη Φωτόπουλου στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ​

Οι δήμαρχοι προσέρχονται στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με διάθεση συνεργασίας, ωστόσο αν δεν βρουν κατανόηση στο θέμα των οικονομικών είναι έτοιμοι να έρθουν σε σύγκρουση, τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι αναμένει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για κλείσιμο των δομών φιλοξενίας προσφύγων στον δήμο του.

«Προσερχόμαστε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με διάθεση συνεργασίας. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η κεντρική εξουσία και η κυβέρνηση είναι αντίπαλός μας. Θεωρούμε ότι είναι συνεργάτης μας και γι’ αυτό προσπαθούμε να συζητήσουμε μαζί της. Πιστεύω ότι άρχισε να έχει αυτιά και να ακούει, διότι έχουμε ήδη κάποια νομοσχέδια που έχει ετοιμάσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και δεν έχουν έρθει για ψήφιση, παρά πήγαν για απόσυρση», υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος.

Για τα οικονομικά των δήμων

Ο δήμαρχος Δέλτα σημείωσε ότι τα οικονομικά, ένα θέμα που θα απασχολήσει τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είναι όντως δύσκολα και για τους δήμους και για τη χώρα. «Πρώτα πρέπει να συμμαζευτεί το κεντρικό κράτος για να μπορούν να έχουν οι δήμοι και οι δήμαρχοι την οικονομική βοήθεια. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να δει το πρώτο ανάχωμα της κοινωνίας, που είναι οι δήμοι, με άλλο μάτι. Δεν είμαστε ανταγωνιστές και δεν ερχόμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε θέματα. Βεβαίως και είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε σύγκρουση γιατί, όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να ακούσει, ενδεχομένως να χρειάζεται κάποιος άλλος τρόπος. Εμείς ήρθαμε με αγάπη και συναίνεση, αν δεν βρούμε κατανόηση δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι» είπε.

Για το εκλογικό σύστημα

Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα για τους δήμους, εκτίμησε ότι δεν χρήζει αλλαγής. «Δεν χρειάζεται να πάμε σε πολλές συνεργασίες και διαβουλεύσεις και να μένουν οι δήμοι ακυβέρνητοι. Η απλή αναλογική είναι για άλλα συστήματα, δεν είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά όμως, είμαστε εδώ να συζητήσουμε ακόμη κι αυτή την πρόταση. Αρκεί όμως να μην ακούμε μόνο την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά και η κυβέρνηση να ακούει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ. Μέχρι τώρα καμία δεν έχει εισακουστεί» τόνισε.

Κ.Γ.

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

Σ.Φάμελλος: Μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο

Π. Καμμένος:«Δεν μας τρομάζουν οι προκλήσεις»

Όλ. Γεροβασίλη: Nα απολογηθεί o κ. Μητσοτάκης και να μην παριστάνει ότι προέρχεται από παρθενογένεση

Internet of Things:ευκαιρία για Έλληνες φοιτητές και επιστήμονες

eana