Μέτρα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των προσφύγων ζητά ο δήμαρχος Θέρμης

Τελευταία ενημέρωση: 18:23

 


Μέτρα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των προσφύγων που διαμένουν στις αποθήκες Κορδογιάννη ζητά ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στη νέα ιστοσελίδα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, praktoreio-ota.gr. Ο κ. Παπαδόπουλος, με αφορμή και την κινητοποίηση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο Δήμος στο υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, τονίζει ότι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, τη θέρμανσή τους, την οργάνωση της εκπαίδευσης των παιδιών, την ασφάλεια και άλλα θέματα για τα οποία ο δήμος δεν βλέπει αποτελεσματικές κινήσεις.


Ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και εκτιμά ότι το 2017 θα είναι η χειρότερη χρονιά της κρίσης, αφού από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε, προβλέπονται μειωμένα έσοδα για τους δήμους, της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ. Τονίζει ότι το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση και κυρίως από την ΚΕΔΕ με την πρέπουσα σοβαρότητα και ενδεχομένως με κινητοποιήσεις και δηλώνει ότι προσωπικά δεν περιμένει αποτέλεσμα από το συνέδριο αλλά μόνο διαπιστώσεις.


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:


Ερ. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θέρμης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό; Με αφορμή τη σχετική κινητοποίηση στις 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα θέλατε να αναφερθείτε στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί το θέμα ο Δήμος, μέχρι στιγμής, και στο τι ζητά από την Πολιτεία;


Απ. Θα ήθελα να ξεκινήσω την απάντησή μου τονίζοντας ότι ο Δήμος Θέρμης ήταν από τους λίγους Δήμους που από την πρώτη στιγμή εκδήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος επικοινωνώντας με τις αρμόδιες αρχές και υποδεικνύοντας θέσεις όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας των προσφύγων σε δημόσια γη. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχουμε έστω συμβουλευτικά γνωμοδοτήσει, ενημερωθήκαμε για την ενοικίαση ιδιωτικών χώρων (αποθήκες Κορδογιάννη) και τη μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού οικογενειών προσφύγων. Δήμος προφανώς αντέδρασε, όχι γιατί δεν επιθυμούμε την ύπαρξη οργανωμένων υποδομών φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας αλλά γιατί όλη η κίνηση έγινε βεβιασμένα και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μας ζητήθηκε τόσο μέσα από τις υπηρεσίες μας όσο και με την ενεργοποίηση του δικτύου των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε εκτενώς την κοινωνία για το ζήτημα μέσα από συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ανοικτές εκδηλώσεις όπου κλήθηκαν και οι αρμόδιες αρχές.


Το θέμα είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων αυτών, με τη θέρμανσή τους, με την οργάνωση της εκπαίδευσης των παιδιών τους, με την ασφάλειά τους και με άλλα θέματα για τα οποία δεν βλέπουμε αποτελεσματικές κινήσεις . Από την πολιτεία ζητάμε να λάβει γρήγορα μέτρα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών και να συνεργαστεί μαζί μας για να βοηθήσουμε στην διαβίωση των προσφύγων για όσο διάστημα μείνουν στο κέντρο αυτό.


Ερ. Τι προσδοκίες έχετε από το συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη; Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις σας προς την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων;


Απ. Η εικόνα που έχω ως αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της ΚΕΔΕ είναι ότι το 2017 θα είναι η χειρότερη χρονιά της κρίσης, αφού από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε προβλέπονται μειωμένα έσοδα για τους Δήμους, της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη, λόγω της λήξης της απόδοσης των παρακρατηθέντων εσόδων μέχρι το 2009, θα οδηγήσει πολλούς Δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο. Το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση και κυρίως από την ΚΕΔΕ με την πρέπουσα σοβαρότητα και ενδεχομένως με κινητοποιήσεις.


Έπρεπε να βρεθεί τρόπος η κυβέρνηση να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου και να συμφωνήσει την απόδοση των παρακρατηθέντων από το 2009 και μετά που παρανόμως παρακρατούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ενώ προβλέπονται από τον νόμο (Καλλικράτη) και ανέρχονται σε 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Προσωπικά λοιπόν από το συνέδριο δεν περιμένω αποτέλεσμα αλλά μόνο διαπιστώσεις.


Ερ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του Δήμου για το επόμενο χρονικό διάστημα;


Απ. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής κυρίως μέσω της διατήρησης και διεύρυνσης, όπου χρειάζεται, των κοινωνικών μας παρεμβάσεων και δεύτερον η συνεχής διερεύνηση και η έγκαιρη προετοιμασία και κατάθεση προτάσεων σε όποια χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για την κάλυψη αναγκών σε υποδομές που είναι απαραίτητες για τον τόπο μας.


Ερ. Με αφορμή την επικείμενη κύρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, τι προβλέπεται για την περιοχή της Θέρμης; Ποια είναι τα αιτήματα του Δήμου; Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου σε όλες τις περιοχές του Δήμου Θέρμης;


Απ. Παρακολουθήσαμε από κοντά όλη τη διαδικασία σύνταξης του Περιφερειακού Σχεδιασμού και κάναμε παρεμβάσεις πολλές φορές και προς τους μελετητές και προς τον ΦΟΔΣΑ, και στο περιφερειακό συμβούλιο. Η συνεργασία μας αυτή με όλους τους εμπλεκομένους στον σχεδιασμό οδήγησε τελικά στην αποδοχή όλων των αιτημάτων και διαφοροποιήσεων του δημοτικού μας συμβουλίου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Έτσι στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης προβλέπονται 2 ΜΕΒΑ (μονάδες κομποστοποίησης), η μια στο Δήμο μας και η άλλη στον Δήμο Θερμαϊκού και μια ΜΕΑ χωρίς ΧΥΤΥ.
Σε ότι αφορά στα έργα αποχέτευσης του Δήμου περιμένουμε άμεσα άδεια δημοπράτησης για το υποέργο της δημοτικής ενότητας Μίκρας (Τρίλοφος/Καρδία) ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Για το νέο μεγάλο βιολογικό σταθμό της Θέρμης που θα υποδεχθεί τα λύματα όλης της λεκάνης του Ανθεμούντα υπάρχει μια εμπλοκή λόγω του νέου νόμου που δεν προβλέπει μελετοκατασκευές. Πιέζουμε να λυθεί το ζήτημα και να δημοπρατήσουμε γιατί είναι έργο γέφυρα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Τέλος περιμένουμε νέες προκηρύξεις για να καταθέσουμε τις προτάσεις για τις οποίες έχουμε έτοιμες μελέτες στον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή των αποχετεύσεων της επέκτασης του οικισμού της Θέρμης, της Αγίας Παρασκευής, της Σουρωτής και της Λακκιάς.
Π. Γιούλτση


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana