Μια βιωματική, κοινωνική και ψυχαναλυτική προσέγγιση δέκα δρόμων της Θεσσαλονίκης, επιχειρεί ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης στην έκθεση κειμένων- φωτογραφιών, με τίτλο “10 Δρόμοι σαν ιστορίες”, που φιλοξενείται σε κεντρικό καφέ της Θεσσαλονίκης (Π.Μελά 19) έως τις 30 Οκτωβρίου. “Ασχολούμαι με την πόλη πολλά χρόνια, ως εκ τούτου και με τους δρόμους της, αλλά αυτή τη φορά σκέφτηκα να βγάλω τα γυαλιά του συγκοινωνιολόγου και να αντιμετωπίσω τους δρόμους λίγο πιο βιωματικά, ψυχικά”, ανέφερε ο κ.Κωνσταντινίδης για την έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, στις 19.30.
“Τριάντα χρόνια μελετώ επιστημονικά τις πόλεις μέσω των δρόμων τους. Άρα έχω δει χιλιάδες φορές τους δρόμους αυτούς ως τεχνικό στοιχείο, ως πλάτος, ως πεζοδρόμιο, ως αίσθηση κινητικότητας, ως προσπάθεια ανάπλασης του δρόμου, ως προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών, όμως, οι δρόμοι είναι ταυτόχρονα κομμάτι της ζωής μας, δηλαδή το βράδυ, όταν κάνεις τη διαδρομή ή το πρωί έχεις αισθήματα για τους δρόμους και σημαίνουν κάτι για σένα”, σημείωσε.
Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης, που επέλεξε ο κ.Κωνσταντινίδης είναι η Αριστοτέλους, η Αλεξάνδρου Σβώλου, η Παύλου Μελά, ο Βαρδάρης, η Εγνατία, η Προξένου Κορομηλά, η Τσιμισκή, η Ζεύξιδος, η Νέα Παραλία και ένας δρόμος από την παιδική του γειτονιά στην Ηλιούπολη. “Και οι δέκα είναι εμβληματικοί και ταυτόχρονα ο καθένας περικλείει μια πρωταρχική αίσθηση συγκίνησης και ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Άλλοι δρόμοι όμορφοι και αναβαθμισμένοι -τυχαία και μη τυχαία, άλλοι ξεπεσμένοι, αλλά με πολύ μεγάλο φορτίο ιστορικό” εξήγησε.
Τα κείμενα του κ.Κωνσταντινίδη, τα οποία συνοδεύουν φωτογραφίες του Κώστα Καπλάνη, δημοσιεύθηκαν ως χρονογραφήματα στις εφημερίδες "Θεσσαλονίκη" και "Μακεδονία" και θα συμπεριληφθούν στο υπό έκδοση βιβλίο του συγκοινωνιολόγου, “Ο Έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ”.
Σ.Α.