Πρώτη δοκιμή του νέου Volvo XC60 στην Ισπανία

 

Κατά την διάρκεια της παγκόσμιας παρουσίασης του νέου Volvo XC60 στην Βαρκελώνη της Ισπανίας δόθηκε η ευκαιρία στον υπογράφοντα να οδηγήσει για πρώτη φορά το σουηδικό SUV. Επιλέχθηκε η έκδοση D5 η οποία εξοπλίζεται με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ντίζελ 2.000 κ.εκ. Το σουηδικό μοτέρ σε αυτή την έκδοση αποδίδει 235 ίππους. Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Οι δίλιτροι πετρελαιοκινητήρες της οικογένειας Drive-E διαθέτουν τη γνωστή από τη Σειρά 90 πατέντα της Volvo, την PowerPulse. Πρόκειται για μία τεχνολογία η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την υστέρηση που συχνά διακρίνει αυτούς τους κινητήρες. Το PowerPulse λειτουργεί διοχετεύοντας αέρα υπό πίεση, από το φίλτρο αέρα, μέσω ενός κομπρέσσορα, σε ένα δοχείο όγκου δύο λίτρων. Όταν ο οδηγός θελήσει να επιταχύνει είτε από στάση είτε από χαμηλές στροφές, ο υπό πίεση αποθηκευμένος αέρας διοχετεύεται μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση και υψηλή παροχή ισχύος. Ο αέρας στο δοχείο αποθήκευσης ανατροφοδοτείται αυτόματα και η διαθεσιμότητα είναι συνεχής.

Όπως διαπιστώθηκε στη δοκιμή αυτό το σύστημα αναβαθμίζει την λειτουργία του κινητήρα και επιτρέπει στον οδηγό να επιτύχει υψηλές επιδόσεις. Ο κατασκευαστής δίνει τις εξής επιδόσεις: Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 7,2’’ και τελική ταχύτητα 220 χλμ./ώρα. Η μέση κατανάλωση στη δοκιμή ήταν 7 λίτρα/100χλμ. Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε μέση κατανάλωση 5,5 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 144 γραμ./χλμ.

 


 


 

 


Το πλήρες τηλεγράφημα Σπύρου Ρέκκα στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana