Χρονιά ορόσημο η φετινή για το ελληνικό ροδάκινο

Τελευταία ενημέρωση: 15:30

 

Τη χρυσή ευκαιρία το ελληνικό ροδάκινο να επανέλθει φέτος δυναμικά στο παγκόσμιο σκηνικό και αποκαθιστώντας τη φήμη του να επανακτήσει αγορές, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας “μετά από 5ετία προβλημάτων, τη φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα έχουμε μια παραγωγή ποιοτική και οι οιωνοί για το προϊόν καταγράφονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί”.

Οπως διευκρίνισε, φέτος, με δεδομένο ότι όλα κυλούν ομαλά θα γίνει για πρώτη φορά αποτίμηση των δυνατοτήτων στους οπωρώνες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αν η φετινή παραγωγή δεν υπερκαλύψει τη ζήτηση, τότε σίγουρα θα καλύψει με πολύ μεγάλη άνεση τις ανάγκες που ήδη καταγράφονται και ενδεχομένως και αυτές που θα παρουσιαστούν». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι είναι ελάχιστα τα αποθέματα της ΕΚΕ σε κομπόστα, ενώ στον αντίποδα, καταγράφονται υψηλά αυτά των χυμού και κατάψυξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αποστόλου με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε επισημάνει ότι το 2014 τα καλλιεργούμενα στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο ανέρχονταν σε 116.000 στρέμματα, το 2015 σε 162.000 και πέρυσι, τα στοιχεία έδειξαν ότι ξεπέρασαν τις 200.000, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το 2016 που έπληξαν σημαντικό μέρος, δεν «φάνηκε το σύνολο της παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου κυμάνθηκε σε 296.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων το 2015. Τονίζεται ότι ποσοστό άνω του 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας «σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ».

Έκκληση προέδρου ΕΚΕ για εργατικά χέρια

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι καταγράφονται πολύ λίγες οι αιτήσεις που έχουν για εύρεση εργασίας στα 17 μέλη της ΕΚΕ για εποχιακή εργασία το καλοκαίρι, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ανησυχώ ότι θα εμφανιστεί μερική αδυναμία για τη μεταποίηση του προϊόντος στις μονάδες μας».

Υπενθυμίζεται ότι διάταξη που περιλαμβάνεται στο ν. 4461/2017 και ψηφίστηκε ήδη τη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους του ΟΑΕΔ, να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού σε κονσερβοποιίες χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό, «παρά μάλιστα και τις όποιες νεότερες εξελίξεις». Η ΕΚΕ απασχολεί περισσότερα από 10.000 άτομα στη διάρκεια του καλοκαιριού, «κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πιο περιορισμένα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο», όπως επισήμανε ο πρόεδρός της.

Σύμφωνα με την ΕΚΕ, το άρθρο 92 του ν. 4461/2017 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους, και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος που είναι εγγεγραμμένος άνεργος, μπορεί να εργαστεί το καλοκαίρι στις κονσερβοποιίες, χωρίς να χάσει κανένα δικαίωμά του που προκύπτει από την ιδιότητά του αυτή».

Την τιμητική του θα έχει το ροδάκινο στο 2o Φεστιβάλ Βέροιας (15-18/6)

Με πλήθος εκδηλώσεων, τόσο ενημερωτικού όσο και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, θα τιμηθεί και φέτος στην Ημαθία το...ροδάκινο, από την καλλιέργεια του οποίου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής επί σειρά χρόνων συνεισφέρουν σημαντικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όλος ο κόσμος του ροδάκινου συναντιέται και φέτος στη Βέροια στο διάστημα 15- 18 Ιουνίου 2017 για το 2ο Φεστιβάλ Ροδάκινου που διοργανώνει ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις έχουν δωρεάν συμμετοχή για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 15/6 με τη διοργάνωση του διήμερου 2ου Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν καλεσμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας όλες τις εξελίξεις στη δενδροκομία της ροδακινιάς, αλλά και στα θέματα αγοράς, ποιότητας και φορολογίας. Ροδακινοχαρές για παιδιά, συναυλία, έκθεση φωτογραφίας και γιορτή γαστρονομίας.

Έλενα Αλεξιάδου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana