Φεύγουν και αφήνουν πίσω τα παιδιά τους με την ελπίδα της επανένωσης

Τελευταία ενημέρωση: 14:19

 

Μικρά παιδιά, στην πιο τρυφερή ηλικία, αφήνουν πίσω τους σε προστατευμένες δομές πολλοί πρόσφυγες, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν στο μακρύ ταξίδι που κάνουν με τους λαθροδιακινητές για τη "γη της Επαγγελίας". Είναι ενδεικτικό ότι στη μία από τις δύο δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην Αλεξανδρούπολη, φιλοξενούνται 4 αδέρφια από το Αφγανιστάν, από 7 έως 17 χρόνων, τα οποία έφτασαν στην Ελλάδα με συγγενείς και περιμένουν από τον Νοέμβριο να σμίξουν με την μητέρα τους, που βρίσκεται στη Σουηδία.

«Μάλιστα, πρόσφατα, οπότε και έκλεισε τα 16 του χρόνια το αγόρι της οικογένειας, κάναμε τα γενέθλιά του στη δομή, με την μητέρα να παρακολουθεί συγκινημένη τη γιορτή μέσω skype», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια της Μεταβατικής Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Δώρα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις οικογενειακές επανενώσεις.

«Αφήνουν τα μικρά παιδιά σε συγγενείς, σε κάποιο νοσοκομείο ή ακόμα και σε γραφεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προκειμένου να μην τα ταλαιπωρούν στον δρόμο. Συνήθως φτάνουν μαζί στην Τουρκία και από εκεί συνεχίζουν το ταξίδι οι πιο μεγάλοι για να τα "τραβήξουν" στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής όπου θα πάρουν και άσυλο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ίριδα Πανδίρη, υπεύθυνη των 7 δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων της ΑΡΣΙΣ, όπου διαβιούν 230 ανήλικοι, ανάμεσά τους και 9 παιδιά από 5 έως 10 χρόνων!

«Μην ξεχνάμε ωστόσο», συνεχίζει, «ότι πολλά παιδιά θα παραμείνουν εδώ και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δημιουργία άλλων 1.000 θέσεων φιλοξενίας».

Η ζωή σε ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων

Σε ξενοδοχείο της Σίνδου Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο η μία από τις δομές ασυνόδευτων της ΑΡΣΙΣ. Στα 25 δωμάτια ζουν αυτή τη στιγμή 30 αγόρια, από 15 έως 18 χρόνων, «κατά δήλωση πάντα αφού σπανίως έχουν μαζί τους αποδεικτικά έγγραφα», όπως λέει η κ. Πανδίρη. Οι φιλοξενούμενοι έφηβοι είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αλγερία και το Μαρόκο και όπως όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, λατρεύουν το διαδίκτυο και το ποδόσφαιρο!

«Προσπαθούμε να τους κλείνουμε 4 προπονήσεις την εβδομάδα και διάφορες άλλες δραστηριότητες προκειμένου να γεμίζουν δημιουργικά τον χρόνο τους. Οργανώνουμε μαθήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων, ξένων γλωσσών και ζωγραφικής ενώ κάποια παιδιά φοιτούν στο Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στο κέντρο της πόλης. Αν και είναι μακριά η Σίνδος από το κέντρο, όλοι οι φιλοξενούμενοί μας λατρεύουν να κάνουν βόλτες σ΄εκείνη την περιοχή όπου μετακινούνται με κάρτες απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΘ που τους προμηθεύουμε. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις, γνωρίζουν καλύτερα από μας κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις», αναφέρει η κ. Πανδίρη. Παράλληλα, οι έφηβοι δικαιούνται 4 διανυκτερεύσεις τον μήνα, αρκεί οι υπεύθυνοι της δομής φιλοξενίας να γνωρίζουν πού θα μείνουν και να έχουν κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.

«Μεγάλη χαρά τους δίνει», τονίζει, «και η συμμετοχή στην Κουζίνα Αλληλεγγύης στο Στέκι Μεταναστών όπου μαγειρεύουν και βοηθούν στο σερβίρισμα».

Νατάσα Καραθάνου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana