ΣΕΒΕ:Να επιστρέψει η Ελλάδα στη λίστα των χωρών «εμπορεύσιμων κινδύνων»

Τελευταία ενημέρωση: 07:44

 

Να επιστρέψει η Ελλάδα στη λίστα των χωρών «εμπορεύσιμων κινδύνων» ως προς την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχονται σε Έλληνες εισαγωγείς, ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που καταθέτει σχετική πρόταση στο υπουργείο Οικονομίας. Όπως υποστηρίζει, το γεγονός ότι από το 2012 έως σήμερα η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ και η μοναδική ίσως χώρα του ΟΟΣΑ, που έχει εξαιρεθεί από τη λίστα των εμπορεύσιμων κινδύνων, δίνει «πάτημα» σε πολλούς προμηθευτές ελληνικών επιχειρήσεων να ζητούν την πληρωμή τους μόνο με μετρητά, επικαλούμενοι αυξημένο «country risk».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, παρότι το καθεστώς αυτό αφορά κατά κύριο λόγο τους Έλληνες εισαγωγείς, στην πράξη επηρεάζει αρνητικά και πολλούς εξαγωγείς, διότι η ελληνική οικονομία έχει μικρή αυτάρκεια σε πρώτες ύλες ή υλικά συσκευασιών που χρειάζονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στον παραγωγικό τους κύκλο (π.χ. οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να παράγουν αβγά, αλλά όχι ...αβγοθήκες). 'Ετσι, οι Ελληνες εξαγωγείς είναι αναγκασμένοι να εισάγουν υλικά ή πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα το ιδιαίτερο αυτό καθεστώς να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, συμπληρώνει.

'Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, όλα ξεκίνησαν εν έτει 2012, όταν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να αποκλείσει την Ελλάδα από τον κατάλογο των χωρών εμπορεύσιμων κινδύνων (σ.σ. έχοντας υπόψη τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και την έλλειψη της ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα). Η εξαίρεση αποφασίστηκε προκειμένου - όπως είχε επισημανθεί τότε - οι ελληνικές επιχειρήσεις να βοηθηθούν από ένα ευνοϊκό γι' αυτές καθεστώς, και αυτό διότι, βάσει αυτής της εξαίρεσης, επιτρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε χώρες του ΟΟΣΑ να ασφαλίζουν τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα και σε κρατικές εταιρείες πιστώσεων χωρίς περιορισμούς). Στην πράξη όμως, η εξαίρεση αυτή δεν λειτούργησε θετικά για τις μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, παρότι οι μεγάλες είναι σε καλύτερη μοίρα, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ.

«Μια μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, για παράδειγμα, που ασφαλίζεται σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για τη δραστηριότητά της στο εσωτερικό της χώρας, έχει το διαπραγματευτικό περιθώριο να ζητήσει από την εταιρεία αυτή να την ασφαλίσει και για τις εισαγωγές της από το εξωτερικό, ώστε να μην τη χάσει από πελάτη. Μια μικρή εταιρεία όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο» εξηγεί ο κ. Χασάπης, σύμφωνα με τον οποίον, το ποσοστό των προμηθευτών που ζητούν μετρητά από τις ελληνικές επιχειρήσεις τείνει στο 90%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Κυριάκος Λουφάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσυπογράφει: «Για τις πολύ μεγάλες εταιρείες ή εισαγωγείς στην Ελλάδα, αυτή η κατάσταση ίσως είναι καλύτερη, γιατί πιθανώς εξασφαλίζουν μικρότερο κόστος (ασφάλισης). Για τις μικρομεσαίες όμως, δεν είναι τόσο εύκολο ή εφικτό να προσφύγουν σε έναν εκτός Ελλάδας οργανισμό, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα ίδια οφέλη. Έτσι, μια μικρομεσαία επιχείρηση που κάνει συγκεκριμένες εισαγωγές και ψάχνει να βρει νέους προμηθευτές, έχει σημαντική δυσκολία, λόγω του συγκεκριμένου καθεστώτος».

Κατά τον ίδιο, η ίδια ασφαλιστική εταιρεία που θα ασφαλίσει την ελληνική επιχείρηση «Χ» για τη δραστηριότητά της εκτός των συνόρων της Ελλάδας, πιθανώς δεν θα το κάνει όταν η «Χ» θελήσει να κάνει εισαγωγές από το εξωτερικό. «Θα πει στον προμηθευτή (του Ελληνα επιχειρηματία) "δεν τον ασφαλίζω", επικαλούμενη το ρίσκο χώρας και με τη σειρά του ο προμηθευτής θα ζητήσει από την ελληνική επιχείρηση μετρητά για τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που θα του διαθέσει» σημειώνει.

Το καθεστώς μη συμπερίληψης της Ελλάδας στη λίστα των χωρών εμπορεύσιμου κινδύνου πήρε παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ο ΣΕΒΕ ζητά να μην ανανεωθεί αυτή η εξαίρεση, «που κρατάει την Ελλάδα μεταξύ μιας ομάδας κρατών με λιγότερο υγιή χαρακτηριστικά». Προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτει την πρότασή του στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας, στο πλαίσιο υπό εξέλιξη διαβούλευσης με φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων φαίνεται πάντως ότι επιθυμεί την παράταση της ισχύος του καθεστώτος αυτού. Τελικά, το ζήτημα θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ.


Το πλήρες τηλεγράφημα της Αλ. Γούτα στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana