«Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως ημέρας Περιβάλλοντος από τα Ηνωμένα Έθνη προσελκύει το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων και βελτιώνει την πληροφόρηση και την κινητοποίηση για οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όμως, η δράση και η στάση όλων μας έναντι του περιβάλλοντος κρίνεται 365 ημέρες το χρόνο» αναφέρει ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Όπως επισημαίνει ο κ Φάμελλος «στη χώρα μας το περιβάλλον, το κλίμα και οι φυσικοί πόροι αποτελούν τη βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ταυτόχρονα της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας. Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδας, μαζί με τον πολιτισμό και την ιστορία μας και για το λόγο αυτό αξίζει και πρέπει η περιβαλλοντική στάση να είναι η ταυτότητα της καθημερινότητάς μας».
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ σημειώνει ότι «προηγούμενες πολιτικές και ελλείψεις υποθήκευσαν το περιβάλλον της χώρας μας, μαζί με την οικονομία και το χρέος. Έχουμε όλοι μαζί το δύσκολο καθήκον να αλλάξουμε σελίδα, να φύγουμε από τα πρόστιμα και να μπούμε στην πρωτοπορία του Ευρωπαϊκών χωρών». Ο κ. Φάμελλος κάνεις ιδιαίτερη αναφορά σε μία σειρά στόχων που έχουν τεθεί από την πολιτεία, τους οποίους χαρακτηρίζει «υψηλούς, αλλά κοινά αποδεκτούς», και είναι οι εξής: «Δασικοί Xάρτες, Δασολόγιο, Σχέδια Διαχείρισης και Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών συζευγμένοι με την τοπική ανάπτυξη, σύγχρονα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και εξασφάλιση της πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό του νερού. Επίσης, Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση, Κυκλική Οικονομία με σύγχρονες υποδομές λυμάτων, απορριμμάτων και επικινδύνων αποβλήτων, βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του ισοζυγίου πρασίνου και ελεύθερων χώρων».
ΓΣΕΕ για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με διασφάλιση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εκφράζει την ανησυχία της για την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Ντ. Τραμπ, με την οποία οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση «δημιουργεί εμπόδια σε μια ενωμένη δράση για το κλίμα και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας παγκοσμίως».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα ασκεί πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν την απόφαση Τραμπ, ενώ υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα μαζικής και συλλογικής προσπάθειας για αναστροφή της συγκεκριμένης απόφασης της ηγεσίας των ΗΠΑ.
Επίσης, επισημαίνεται η πρόκληση που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τρόπο που να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μέσω επενδύσεων, καινοτομιών και ισχυρών δημοσίων υπηρεσιών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους και στις βιομηχανικές περιοχές να κάνουν τη μετάβαση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
«Η ΓΣΕΕ είναι πιστή στην δέσμευσή της για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Για τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι συνέπειες είναι προφανείς. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε ένα νεκρό πλανήτη και είμαστε ήδη μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική για την διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων καθώς και την δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Γ.Μ