Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Τελευταία ενημέρωση: 08:49

 

Διαβατήριο εισόδου της ελληνικής παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη διεθνή αγορά, φιλοδοξεί να αποτελέσει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Στόχος του Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ορθολογική ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, για τα προϊόντα του οποίου το ενδιαφέρον βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.
Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, «το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, που η Ομάδα Εργασίας παρέδωσε στο υπουργείο, αποτελεί ένα εξαιρετικό χρηστικό εργαλείο, προς περαιτέρω αξιοποίηση, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αποφασιστική στήριξη των ενδιαφερομένων, αλλά και με προτάσεις αναδιοργάνωσης του θεσμικού πλαισίου και των οικονομικών ενισχύσεων τους σε όλη την παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία. Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του Σχεδίου θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας».
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον κλάδο στην τύχη του, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

 

Οι απόψεις των ατόμων που ασχολούνται με τα ελληνικά βότανα στη Β. Ελλάδα

 

“Αν τα ελληνικά προϊόντα που είναι από τα καλύτερα του κόσμου καταφέρουν να γίνουν γνωστά σε όλο το κόσμο είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Χρειάζεται στρατηγική και μεράκι και στήριξη από την πολιτεία για να επιτευχθεί”, αναφέρει η επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια ηλεκτρονικού καταστήματος που ασχολείται με τα ελληνικά βότανα και γενικότερα τα ελληνικά προϊόντα, Μαρία Καρατζίδου.

Από την άλλη ο Έλληνας βοτανολόγος, Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης θεωρεί ότι: “αυτό είναι ελληνική πρόκληση. Πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε τα ελληνικά προϊόντα που έχουν σχέση με τα ελληνικά βότανα να γίνουν γνωστά όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι που έχουμε τουρισμό, και οι τουρίστες φεύγοντας παίρνουν μαζί τους και ελληνικά βότανα”.

Τέλος, η Ελένη Πολωνίδου το τελευταίο χρονικό διάστημα κατάφερε να τελειοποιήσει ελληνικές κεραλοιφές που κατάφεραν να κερδίσουν τους Έλληνες. “Είναι τώρα ευκαιρία να κερδίσουν και το εξωτερικό. Αν υπάρξει η στήριξη από το Υπουργείο, αλλά και προτάσεις μέσα σε σένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, μπορεί να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των ατόμων που ασχολούνται με τα αρωματικά και θεραπευτικά βότανα και τα παράγωγά τους”. 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana