ΠΚΜ: συνέχεια διαδικασιών αδειοδότησης για την ενίσχυση του αναχώματος στο Καλοχώρι

Τελευταία ενημέρωση: 12:53

 

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης του έργου ενίσχυσης του μεγαλύτερου τμήματος του παράκτιου αναχώματος μεταξύ των εκβολών των ποταμών Γαλλικού και Αξιού, μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων. Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Περιφέρεια η εκπόνηση μελέτης συντήρησης που αφορά τμήμα δύο περίπου χιλιομέτρων στην αρχή του αναχώματος, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 6 χιλιομέτρων, έγινε προστατευτικό έργο από ογκόλιθους το 2006. Το συνολικό μήκος του αναχώματος ανέρχεται σε 19 χιλιόμετρα, με αρχή μέτρησης τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, ενώ η σημασία των έργων ενίσχυσής του είναι μεγάλη για την αντιμετώπιση φαινομένων διάβρωσης και την αποφυγή του ενδεχομένου πλημμυρών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος, απαντώντας σε ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ειδικά για το τμήμα των 11 χιλιομέτρων, ο κ. Γιώργος διευκρίνισε ότι φτάνει μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αξιού και δεν φέρει κανενός είδους προστασία, ενώ υπόκειται σε διάβρωση από τη θάλασσα. Το 2010 έγιναν παρεμβάσεις σε μεμονωμένες θέσεις του που είχαν υποστεί διαβρώσεις, ενώ στα τέλη του 2014 διαπιστώθηκαν βλάβες και ζητήθηκε από την περιφερειακή διεύθυνση δημόσιας περιουσίας Μακεδονίας Θράκης η συνέχιση του έργου. Η τελευταία απάντησε αρνητικά ζητώντας να ακολουθηθούν διαδικασίες προβλεπόμενες από τις διατάξεις του 2971 του 2001. Τον Νοέμβριο του 2015 ξεκίνησαν οι διαδικασίες αδειοδότησης κατασκευής του έργου σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις και το 2017 το υπουργείο περιβάλλοντος ενέκρινε την απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων. «Η υπηρεσία μας θα συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου σύμφωνα με τον νόμο 2971 του 2001, υποβάλλοντας φάκελο στην περιφερειακή διεύθυνση δημόσιας περιουσίας Μακεδονίας Θράκης. Βρισκόμαστε στη διαδικασία έγκρισης μελέτης» πρόσθεσε ο κ. Γιώργος.

Νωρίτερα, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ρέβας παρουσιάζοντας την ερώτηση, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο παράκτιο ανάχωμα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60, με σκοπό να προστατεύσει από τη θάλασσα χερσαίες εκτάσεις της πεδιάδας Θεσσαλονίκης, οι οποίες είχαν αποδοθεί προς καλλιέργεια και προς εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς επίσης και για να προστατεύσει οικισμούς και βιομηχανικές περιοχές. Ζήτησε, εξάλλου, πληροφόρηση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η περιφέρεια για το θέμα και τόνισε ότι η μη έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών του αναχώματος, εκτός από τον κίνδυνο απώλειας ζωών, θα έχει και ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για αποζημιώσεις, για τη γενικότερη οικονομία της ευρύτερης περιοχής και για την εκτεταμένη ανακατασκευή του αναχώματος.

Π.Γ.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana