Πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου ταμείου κυκλικής οικονομίας

 

Πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου ταμείου  κυκλικής οικονομίας κατέθεσε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης, στη διάρκεια σχετικής ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Green Agenda και της Συμεών Τσομώκος ΑΕ, με θέμα: «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία». 

«Απευθυνόμαστε προς τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για την προώθηση του νευραλγικού αυτού τομέα, της κυκλικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο ίδιος τόνισε ότι η πράσινη οικονομία συνδέεται με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και γνωστοποίησε ότι «μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ψηφιακού κέντρου αριστείας αγροδιατροφής στη χώρα».

Παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως «ομάδα φοιτητών έχει καταφέρει να κατασκευάσει μια συσκευή ενέργειας από υπόλειμμα αγροτικού προϊόντος. Το δοκιμάσαμε, και μάλιστα το κόστος επένδυσης μπορεί να αποσβεστεί σε ένα χρόνο. Η συγκεκριμένη συσκευή παίρνει υπόλειμμα και παράγει ενέργεια και νερό». Όπως επισήμανε, το προαναφερόμενο συγκεκριμένο έργο  βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης.


Η κυκλική οικονομία σε αγροτικό και τουριστικό τομέα


Τη βαρύνουσα σημασία της κυκλικής οικονομίας για τον αγροτικό τομέα, επισήμανε από την πλευρά του ο σύμβουλος Ανάπτυξης της Gaia Επιχειρείν, Βασίλης Κάππας, ενώ αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της ΕΕ για την παραγωγή βιομάζας και της διαχείρισης αποβλήτων, την αναθεώρηση του κανονισμού για χρήση λιπασμάτων και την ανακύκλωση νερού.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την αγροτική πολιτική και την κυκλική οικονομία, που είναι οι εξής: ολιστικός σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευση των καταναλωτών που αφορά τη βιώσιμη κατανάλωση, αναγνώριση σήμανσης και τη βασική αρχή της διαλογή στην πηγή, αξιολόγηση αποβλήτων και απόδοση της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων.

E.A.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana