Μετρήσεις οργανικών ενώσεων του θείου για δυσοσμία σε δυτική Θεσσαλονίκη

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, μετρήσεις οργανικών ενώσεων του θείου προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα παραδοθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το μηχάνημα που προμηθεύονται τα ΕΛΠΕ για τη διενέργεια των εν λόγω μετρήσεων, ενώ αμέσως θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Μετά από ένα μήνα θα ξεκινήσει η λήψη δειγμάτων και από τις πρώτες μετρήσεις θα προκύψουν κάποια αποτελέσματα.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά, κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, για το έργο "προσδιορισμός μερκαπτανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης 2016-2017". "Θα εφαρμοστούν τα διεθνώς αποδεκτά πρωτόκολλα. Στην Ελλάδα θα γίνουν για πρώτη φορά τέτοιες μετρήσεις. Στο εξωτερικό γίνονται τέτοιες μετρήσεις σε μέρη που συνορεύουν με βιομηχανικές περιοχές, ή με άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα", είπε η κ. Σαμαρά και διευκρίνισε ότι μαζί με τις μετρήσεις οργανικών ενώσεων του θείου, "θα προσδιοριστεί και ένα πλήθος άλλων πτητικών οργανικών ενώσεων που θα μας δώσει μια πλήρη εικόνα του τι αέριοι ρύποι υπάρχουν στην περιοχή και ποιες είναι οι διακυμάνσεις τους".

Εξάλλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφέρειας, Ηρακλής Λάτσιος, γνωστοποίησε ότι υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος προφορική δέσμευση για την έγκριση, από το Πράσινο Ταμείο, της αντικατάστασης των μηχανημάτων του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, με νέα σύγχρονα όργανα μέτρησης.

Π.Γ.

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana